На 24 октомври Столична библиотека навършва 90 години от създаването

...
На 24 октомври Столична библиотека навършва 90 години от създаването
Коментари Харесай

Библиотеката на София на 90 години

На 24 октомври Столична библиотека навършва 90 години от основаването си. По този мотив тя предлага на всички софиянци и посетители на столицата да станат част от следните събития:

Фотодокументална галерия „ Библиотеката на София 90 години в/и Града “

Изложбата от 30 платна ще показа историята на Столична библиотека, на улиците и площад „ Славейков “, архитектурното и културно благосъстояние на този регион, част от най-стария градски център. Снимки (стари и съвременни), факсимилета на документи, снимки на персони, живели или творили в региона. Акцентът е подложен върху дейностите и фондовете, които има – богати сбирки от старопечатни и църковни книги, творби на изкуството, дарения от видни наши създатели и публични деятели, политици и цифрови платформи.

16.10.2018 година, 17:00 ч., Градската градина

„ Разходка по "Графа " – мемоари и бъдеще “

Поетично четене и галерия на хайги. Организира се взаимно със Софийския есенен салон на поезията. Събитието се организира всяка година от 2008 година като минифестивал за лирика. През годините доста от четените стихове са получили награди преди или след представянето си в Салона, който е и директната връзка с български поети, живеещи в чужбина.

18.10.2018 година, 18:00 ч., Американски център, пл. „ Славейков “ № 4а

Честване на 90-годишнината на Столична библиотека

23.10.2018 година, 11:00 ч., Столична библиотека, пл. „ Славейков “ № 4, Мраморно предверие, I етаж

„ Моята София. Спомени от съвременниците”

Да съхранява паметта на София и книжовното ѝ благосъстояние е задачата на Столичната библиотека, която 90 години заема почтено място в духовния живот на града като културен и информативен център. Книгата е формирана въз основата на цифровизираната версия на сп. „ Сердика” (1937 – 1952). Материалите построяват образа на града през очите на съвременниците, сформират пъстра картина на софийското ежедневие в предишното. Подбрани са малко познати мемоари, оповестени в списанието за времето преди Освобождението до 50-те години на предишния век. Статиите са показани с факсимилета, съпроводени с къси обяснителни бележки за създателите, измежду които са: Стефан Бобчев, Йордан Венедиков, Димитър Шишманов, Христо Бръзицов, Орлин Василев, Боне Хаджибонев, генералите Николский и Моссолов, както и стихотворения, отдадени на София, от Кирил Христов, Елисавета Багряна и Асен Разцветников. Посвещава се на 140 години от Освобождението на София.

Юбилейна научна конференция на тематика „ Библиотеката в/и Града”

Конференцията е с присъединяване на авторитетни учени по библиотекознание, културология, социология, IT и други, като ​проф. Михаил Неделчев, ​проф. Калин Янакиев, доцент Георги Лозанов, проф. Александър Кьосев, проф. Анна Кръстева – Нов български университет, проф. Вера Ганчева и задгранични посетители от Кипър, Сърбия и Македония. Сред тематичните посоки на конференцията са: Библиотеката на София – книжовната памет на столицата в историческите обичаи на България; Библиотеката в социокултурната среда на интелигентния град; Библиотеката в цифрова градска среда и други

23.10.2018 година, 13:00 – 17:00 ч., 24.10.2018 година, 10:00 - 16:00 ч., Американски център, пл. „ Славейков “ № 4а

„ Национално биенале на илюстрацията “

С това събитие взаимно със уеб страницата „ Българска илюстрация” се отбелязва и 50 години от първата национална галерия на българската илюстрация през далечната 1968 година В нея тогава вземат участие едни от най-известните художници илюстратори, измежду които Борислав Стоев, Евгени Босяцки, Любен Зидаров, Иван Кирков и доста други. Техните творби ще бъдат изложени в ретроспективната част, непокътнати сред страниците на книгите от богатия фонд на библиотеката. Столична библиотека през днешния ден подава ръка и на новото потомство българските илюстратори.

23.10.2018 година, 18:00 ч., Столична библиотека, пл. „ Славейков “ № 4, изложба „ София “

„ Съдбата на книгите “

Документална галерия с „ задържани “, инкриминирани и избавени книги от фондовете на Столична библиотека. Книги, които интригуват с забавната си история на основаване, издаване, по какъв начин са попаднали и по какъв начин са съхранени в библиотеката. Ще бъдат показани и книги с неповторимо полиграфично оформление, редки екземпляри, с подписи на известни персони. Ще бъдат показани даренията от Дирекция на полицията – издания, които са част от библиотеката на Дирекцията и такива, които са конфискувани при обиски. Във фондовете ни се съхраняват библиотеките на Пенка Шишманова (съпруга на Димитър Шишманов и майка на шефа Панайот Савов), на Васил Пундев, Орлин Василев, Никола Балабанов, Кирил Христов, част от библиотеката на Иван Денкоглу и други

24.10.2018 година, 11:00 ч., Столична библиотека, пл. „ Славейков “ № 4, Мраморно предверие

„ Четем и свирим за Столична библиотека и нейните другари “

Музикално-поетична вечер с присъединяване на известни български поети и музиканти, като: квартет „ Софийски солисти “ с диригент Пламен Джуров, Георги Константинов, Михаил Белчев, Хайгашод Агасян, Валентина Радинска, Бойко Ламбовски, Георги Господинов, Стефан Вълдобрев, Елин Рахнев, Георги Георгиев от група „ Остава “, Анджела Родел, Иван Христов и други

24.10.2018 година, 18:00 ч., камерна зала „ България “, ул. „ Аксаков “ № 1

„ 25 години ателие "Енкаустика “ – гр. Габрово

Изложбата е във връзка 25-годишнината на ателието, в което децата се образоват да основават творби на изобразителното изкуство с античната техника енкаустика, при която се рисува с восък. В ретроспективната галерия ще бъдат показани произведения, основани от младите ученици на школата „ Енкаустика “ през годините.

24 октомври 2018 година, 17:00 ч., Столична библиотека, Детски център

Секторите и филиалите на Столична библиотека ще посрещнат софиянци със свои стратегии. Всички искащи на 24 октомври ще получат безвъзмездни едногодишни читателски карти.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР