На 24 октомври, събота, 18 доброволци от сдружение Пауър Джъмп

...
На 24 октомври, събота, 18 доброволци от сдружение Пауър Джъмп
Коментари Харесай

Младежи освободиха гора край Варна от 3 тона отпадъци

 На 24 октомври, събота, 18 доброволци от съдружие Пауър Джъмп и техни сътрудници благодарение на високо-проходима техника и ремаркета изкараха близо 3 тона боклуци от горите на околност Перчемлията, над Аладжа Манастир. Това са отпадъците, събрани единствено от едно от нерегламентираните сметища, които сдружението е разпознало при обиколка на горите в района, оповестиха за Varna24.bg уредниците на положителната самодейност. 

Пауър Джъмп оповестиха своята самодейност в поддръжка на акцията " Искам да съм потребен. Рециклирай ме! “ към план Място България, в границите на която фондация Мейдей обезпечават спортни уреди и облагородяване на междублоковото пространство на съветските блокове в кв. Христо Ботев. Първоначалната концепция на уредниците на горското разчистване е да изкарат пластмасата, замърсяваща територията на локалното Перчемлията и да я предадат за преработване. След идентифициране на сериозните замърсявания и наличните нерегламентирани сметища, формирани най-вече от едрогабаритен битов боклук, организацията на събитието става по-сериозна. 

Като резултат, от гората са изнесени 9 ремаркета с боклуци приблизително по 300 кг. всяко, от които 4 цялостни ремаркета с едрогабаритен битов боклук, 4 ремаркета с пластмаса, от които 126 кг. подобаващи и отделени за преработване и 1 ремарке с метал и хартия. В акцията вземат участие 18 доброволци, четири джипа, 5 АТВ, 3 ремаркета и сериозната поддръжка на разнообразни сътрудници, които да подсигуряват, че пътят на отпадъка след изнасянето то гората е явен.

За задачата Община Варна и сметоизвозващата компания ЗМБГ обезпечават с огромни контейнери на място за общия боклук и последващото му транспортиране, а Еко Партнърс България обезпечават специфичен превоз за разделно събиране и транспортиране на пластмасата за преработване. ЦНСТ Изгрев се включват като доброволци в поддръжка на събитието, а хотел Престиж и Бадр Груп обезпечават с безплатно даване на високо-проходимата техника. 

Местното горско стопанство спомага за безпроблемното протичане на събитието в деен ловджийски сезон. Те са тези, които дават изясненост за образуването на нерегламентираните сметища в района. Практиката постоянно се ползва от просташки компании и компании, извозващи строителни боклуци, които " спестявайки “ си пътя до депото при изпразването на даден обект, употребяват горите, с цел да се освободят от товара.

" Ние открихме документи в една от купчините с битови боклуци от изхвърлена покъщина, които ни насочват към избрани хора. Дали те са изхвърлили сами боклука си там или са били правилни да наемат извозваща компания, само че тя е решила да си спести труда, не можем да знаем. Но можем да се опитаме благодарение на институциите да проследим нишката, с цел да разплетем проблема и да стигнем до най-малко един провинен, който да поеме отговорност “ – споделя Нора Стефанова, планов управител на Място България. 

Както самите уредници споделят, тази акция не е почистваща, а демонстрационна. Нейната цел е да освети един проблем, който физически е наобиколил града ни и в случай че не потърсим решение, съществено застрашаваме природата, хубостта и здравето на заобикалящата ни среда и нас самите. Подобна акция, само че с лодки до мъчно налични плажове организираха на 3 октомври Морски клуб " Приятели на морето “, в границите на същия план, а идната събота – 31 октомври, ще има почистваща акция на плаж Черноморец по случай Международния ден на Черно Море.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР