На 24 май София отбелязва Деня на светите братя Кирил

...
На 24 май София отбелязва Деня на светите братя Кирил
Коментари Харесай

Как и къде в София да отбележим 24 май

На 24 май София отбелязва Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност. 

Това е писмена система от IX в, построена на основата на български славянски акцент, прототип на българската книжовност, приспособена в кирилицата. Кирилицата е българският принос към доста нации по света - руси, украинци, македонци, сърби. Кирилицата е публична писменост в Монголия и в някои републики от някогашния Съветски съюз, а до 19 в. се е употребила и в Румъния.

В столицата на 24 май всяка се провеждат тържествено поднасяне на венци и цветя пред паметника на светите братя пред книжовната съкровищница на България - Народната библиотека, която носи тяхното име. 

Тържественото шествие

Програмата за публично честване на празника в столицата на следващия ден ще стартира с тържествено шествие от 10:30 часа, което ще тръгне от Министерството на образованието и науката. По-традиция тържествената гала пред паметника на светите братя пред Националната библиотека " Св. св. Кирил и Методий " ще стартира по традиция в 11:00 часа. 

" Тропар на Св. Св Кирил и Методий " и Химн на Светите братя Кирил и Методий ще прозвучат в осъществяване на хора на Националното музикално учебно заведение " Любомир Пипков " с диригент маестро Славил Димитров.  

 

В началото бяха буквите
Posted by Етюд-и-те на София / Sketches of Sofia on Tuesday, 23 May 2023
И още...
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР