На 24 февруари се отбелязват 2 години от началото на

...
На 24 февруари се отбелязват 2 години от началото на
Коментари Харесай

ReBonkers Ви кани на изложба на украинските артисти Соня Атлантова и Олександър Клименко

На 24 февруари се означават 2 години от началото на пълномащабната война на Русия против Украйна.

Във връзка с това, пространство ReBonkers Ви кани на галерия на украинските актьори Соня Атлантова и Олександър Клименко. Събитието е в партньорство с Посолството на Украйна в България и показва икони, рисувани върху сандъци за муниции.

28 февруари - сряда

18:00 часа

Културно пространство ReBonkers, ул. Барутен Погреб №4, гр. Варна
Концепцията на плана съчетава на пръв взор несъвместими неща: атрибутите на актуалната война и античния живописен език, датиращ от европейското Средновековие. Така войната на Русия против Украйна се осмисля на фона на украинската и даже европейската история от последното хилядолетие.

Важно е иконата върху сандъка за муниции да работи освен като набожен признак, само че на първо място като културен феномен, предмет на изкуството. Излизайки отвън религиозното пространство, това излиза наяве за всеки както в Украйна, по този начин и в чужбина.

“Превръщане на гибелта в живот. Превръщане на войната в мир. За това мечтае всеки, който се е сблъсквал с ужасите на войната. Проектът “Икони върху сандъци за муниции ”, който започнахме през есента на 2014г., беше нашата обща фантазия за мир в Украйна. Една икона може доста добре да опише освен за събитията отпреди две хиляди години, само че и за трагичните преврати на актуалната война, войната, която се разиграва пред очите ни, войната, в която стотици хиляди души са директно забъркани и милиони са разселени. ”
От пролетта на 2015 година, планът " Икони върху сандъци за муниции " поддържа редица благотворителни начинания и планове, ориентирани към подкрепяне на украинските военни и цивилни, наранени от съветската експанзия, в това число Болницата на деятел Лука, план за медицински доброволци на фронта.

СОНЯ АТЛАНТОВА (1981 година, живее и работи в Киив, Украйна).

Завършва Националната академия за изобразително изкуство и архитектура. Работи в региона на монументалната и станкова живопис, книжната графика, инсталациите. Участва в изложения в Украйна и чужбина. Книгите ѝ са включени в къси и дълги описи на няколко литературни награди в Украйна и чужбина и по-специално „ Книга на годината на BBC “.

ОЛЕКСАНДЪР КЛИМЕНКО (1976 година, живее и работи в Киив, Украйна).

Завършва Националната академия за изобразително изкуство и архитектура (1998 г.), Института за изкуствознание, фолклор и етнология при Националната академия на науките на Украйна (2002 г.). Преподава в Киивския държавен институт за декоративни изкуства и дизайн и на Висшите филантропични богословски курсове (Киив). Участва в изложения в Украйна и чужбина, провежда редица литературни и художествени събития и представления. Автор на концепцията и един от кураторите на плана „ Икони върху сандъци за муниции ”.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР