На 24 декември, в навечерието на Рождество Христово, честваме един

...
На 24 декември, в навечерието на Рождество Христово, честваме един
Коментари Харесай

Светъл празник е, чудно красиви имена черпят за здраве

На 24 декември, в навечерието на Рождество Христово, честваме един от най-светлите празници – Бъдни вечер. Православната черква уважава Св. Евгения.

Тя била щерка на знатни родители – езичници. Баща й Филип бил шеф на гр. Александрия. Но младата Евгения не се увличала от фантазии нито за сватба, нито за някакво блестящо бъдеще. Случайно попаднали в ръцете й посланията на св. ап. Павел. Поразена от високия смисъл на християнските песнопения, които инцидентно чула един път по време на една разходка отвън града, Евгения решила дефинитивно да се причисли към християнското общество. Тя се облякла в мъжки облекла, с цел да може по-удобно да се скрие, когато вземат да я търсят, и напуснала родната къща.

Отишла в един мъжки манастир, като се предложила за брат на съпътстващите я прислужници. Всички те били признати и скоро кръстени от свещеник Елий, прочут със своя свят живот. След гибелта на игумена единомислещо била определена на негово място.

24 декември е последният ден от втория по дълготрайност християнски пост - рождествения. Според традицията от Игнажден до Бъдни вечер се яде единствено растителна храна с олио.

За Бъдни вечер се съблюдават редица обичаи, традиции и обреди. Сред тях е слагането на тъкмо избран брой ястия на трапезата, изгарянето на бъдника, раздаването на празничната питка, чупенето на орехи. Всички тези ритуали са свързани с гадания и пожелания за здраве, шанс и благодат през идващите месеци.

Имен ден честват Евгени, Евгения, Жени, Благороден, Благородна, Малчо, Мален, Малена.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР