На 23 юни, сряда, на сцената на зала Съвременност“ в

...
На 23 юни, сряда, на сцената на зала Съвременност“ в
Коментари Харесай

Деца от проекта “Музиката вместо улицата“ на “Златната Диана“ в Ямбол



На 23 юни, сряда, на сцената на зала „ Съвременност “ в Културно-информационен център „ Безистен “ от 19:00 часа ще бъде показан музикалният план „ Музиката вместо улицата “ за деца-виртуози, свирещи на разнообразни принадлежности, основан от Георги Калайджиев и Мария Хаушилд. Концертът ще бъде с присъединяване на Камерен оркестър „ Дианополис “ с концертмайстор Красимира Султанова и Вероника Тодорова – акордеон.

„ Музиката вместо улицата “ – планът за деца виртуози, свирещи на разнообразни принадлежности, продължава да дава бъдеще на българчета от ромските махали и обществено слаби фамилии. Колко са избавените детски ориси и какво е присъединяване на дребните виртуози в Музикалните празници „ Златната Диана “?

Георги Калайджиев е български цигулар, който работи в Германия от доста години, само че не забравя  да оказва помощ тук, където са неговите корени. Преди да замине е свирил в „ Софийски солисти ”, а в Германия прави собствен личен оркестър - „ Студио концертанте ”.

Създал е школа за деца в родния си град Сливен, благотворителна помощ за развиването на духа, съзнанието и положителното във всяко дете. Тази самодейност е нарекъл „ Музиката вместо улицата ”. Негов сътрудник е брачната половинка му Мария, която е германка, само че с топло възприятие и безрезервност се грижи за българските деца.

За плана описват Георги Калайджиев и брачната половинка му Мария Хаушилд в “Нашият ден “.

“Вчера ни беше първата подготовка в зала “Безистен “. Една доста хубава постройка. Искам да благодаря на общината в Ямбол, която ни предложения на този извънреден конгрес “Златната Диана “, в който виждаме имена на наши именити диригенти.

Особено щастливи сме, тъй като преди няколко дни нашата Цветелина, едно от първите дечица в плана, приключи музикалното учебно заведение в Бургас с отлична тапия. Тя ще бъде студентка в Музикалната академия в София. Това е необикновено благополучие за нас и хората, които ни поддържат в Германия.

Колко деца избраха музиката през последните 12 години

Всяка година вършим изпит, одобряваме децата, които желаят, които са музикални. През този план са минали над 450 деца .

Имаме деца, които са в езиковата гимназия в Сливен, имаме такива, които учат в механически учебни заведения в Сливен. Имаме и доста деца, които са останали с инструментите си. “– споделя Калайджиев.

“Щастлива съм да следя по какъв начин този план се развива, по какъв начин се развиват децата. Това е невероятна страст, която ни изпълва с наслада и сълзи, за това, че децата могат да имат една добра вероятност в живота си “-  споделя Мария Хаушилд

Чуйте Георги Калайджиев и Мария Хаушилд в звуковия файл.

Снимки: Росица Кавалджиева
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР