На 23-ти юни (сряда) ще се проведе поредното благотворително изкачване

...
На 23-ти юни (сряда) ще се проведе поредното благотворително изкачване
Коментари Харесай

Благотворително изкачване на Черни връх по пълнолуние за деца в нужда

На 23-ти юни (сряда) ще се организира следващото благотворително нанагорнище на Черни връх с идея - деца в потребност. Мотото на събитието е " ЗаЕДНО ДОБРО ", а преходът ще се случи на лунна светлина, по време на месечното пълнолуние.

Изкачването е уместно за всеки, а таксата за присъединяване е 15 лв.. Преходът до върха лишава към 2 часа. Класическият маршрут стартира от хижа Алеко, където всички искащи се събират в 19.30 часа. За хората без превоз ще има проведен подобен, повече информация.

Йордан Конов , който е уредник на самодейността, ни споделя повече детайлности.





- Откога вършиме сходни благотворителни интензивности?

Стартирахме самодейността през ноември месец, 2019 година. Предстоящото нанагорнище ще бъде 14-то издание на събитието. Само един път сме го отменяли заради неприятна метеорологична прогноза и няколко пъти поради пандемията.

- Има ли символика в нощното нанагорнище, навръх пълнолуние?

Няма специфична символика, по-скоро концепцията е, че има пълнолуние всеки месец. Важно е да отбележа, че когато пълнолунието се пада в петък, събота, неделя или понеделник изместваме събитието, тъй като имаме други интензивности през тези дни и екипът ни е ангажиран. Правим го вечер, тъй като всички са на работа денем, а и много хора не са пробвали нощно нанагорнище. В него има много адреналин и страсти.







- Каква е идеята ви?

Главната цел е да подкрепяме финансово деца в потребност. Понякога самите туристи, които участват на събитията, ни оферират съответно дете, на което да помогнем. Другата ни цел е хората да се разтоварят от ежедневния стрес и напрежение, да се срещнат с нови и забавни хора и да основат разнородни контакти. Опитът ни демонстрира, че другарствата, основани в планината, остават за цялостен живот. Някои участници въобще не са ходили на планински преходи, други не са го правили по мрачно, а това е превъзходен вид за първо нанагорнище на връх.

- Обикновено какъв брой индивида се включват и каква сума пари успявате да съберете за деца в потребност?

Групите варират сред 30 и 60 души. Досега са минали над 600 участника, което извънредно доста ни радва, защото желанието на екипа ни е събитието да се трансформира в нещо като традиция. Искаме да натрупа известност и да продължи да се случва още доста години. Досега сме дарили 6 500 лв., това прави приблизително по 500 лв. на събитие, което за нас си е триумф.





- Имате ли и други сходни дела?

Имаме, да. Ежегодно организираме събития за всеобщо кръводаряване. Друга наша идея е поддържането на туристическата маркировка, пътеки и заслони на югозападния скат на Витоша планина. Имаме подписан контракт с Природен парк Витоша и сме осиновители на 3 заслона, за които се грижим. С разрастването на екипа ни следва да включим още начинания, които към този момент сме обсъждали. Ние имаме вяра, че капка по капка вир става и най-дребното нещо има значение. А с всяко сходно дело и задружни старания можем да приобщим още повече хора да върша положително и да бъдат горди с това.

Интервю на Габриела Андреева





Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР