На 22 юни, преди 85 години е роден големият български

...
На 22 юни, преди 85 години е роден големият български
Коментари Харесай

Спомен за композитора Красимир Кюркчийски

На 22 юни, преди 85 години е роден огромният български композитор Красимир Кюркчийски. И макар че той напусна този свят преди към този момент десетилетие - на 15 декември 2011 година, споменът за него и неговото творчество е още жив, още вълнува.
Всъщност тематиката Кюркчийски и неговото творчество е голяма - няма да ни стигне и месец да отбележим неговите заслуги към българската музика, по тази причина ще си го напомним с огромната му обич към българския фолклор - обич, която блика от всички неговите творби. А от кое място идва тази му обич? Вероятно от детските мемоари за песните и танците на селския площад, където фамилията му е евакуирано по време на войната; от акордеончето - играчка, с което налучква песните, които е слушал. 

Творческият му път по-късно е обвързван с Държавния отбор за национални песни и танци „ Филип Кутев “, с Ансамбъла за национални песни към Националното радио, с хор „ Мистерията на българските гласове “ - и тогава основава невероятните си, неповторими хорови произведения, които той самият назовава хармонизации на национални песни - дотам той обича и почита нашия фолклор. 

Плод на това му поклонение към националната ария е и компактдиска, който излиза през 2003 година с присъединяване на огромната ни оперна певица Веселина Кацарова. В Златния фонд на БНР е непокътнато извънредното изявление от 2002 година на Татяна Иванова за предаването " Алегро виваче " във връзка излизането на албума.   

Чуйте изявлението на самия Кюркчийски за това по какъв начин е основан диска и какво го е вълнувало тогава.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР