На 22 септември, министърът на отбраната Тодор Тагарев откри първото

...
На 22 септември, министърът на отбраната Тодор Тагарев откри първото
Коментари Харесай

Първо лицензирано хеликоптерно летище за обучение и оперативна база за спешна медицинска помощ откриха във ВВВУ Г. Бенковски

На 22 септември, министърът на защитата Тодор Тагарев откри първото лицензирано хеликоптерно летище за образование на курсанти за потребностите на Военновъздушни сили, Военноморски сили, Министерство на вътрешните работи и оперативна база за незабавна здравна помощ по въздуха - HEMS, която е позиционирана във ВВВУ „ Георги Бенковски “.

По време на формалната гала, министър Тагарев сподели:

„ В продължение на няколко десетилетия, ние живяхме в една релативно спокойна конюнктура, в която условията към армията не бяха изключително високи за нейната подготвеност и съоръжение, и сякаш нейното развиване беше оставено на втори проект.

В днешната конюнктура на сигурност условията към Българската армията са доста по-високи. Това се схваща освен от професионалния състав в армията, това се схваща и от политическия хайлайф на страната. България реши да задели доста по-сериозен запас за оборудването на армията, за нейната подготовка, за намирането на качествени хора. Правителството пое ангажимент през идващите години да поддържа най-малко 2% от Брутния вътрешен продукт/БВП/ за финансиране на защитата и ние се стараем да използваме този запас по най-разумния метод “.

Висшето военновъздушно учебно заведение работи освен за Българската войска, само че извършва и функционалности, които са в помощ на популацията и на гражданските управляващи и образец за това е лицензираната площадка, която може да бъде употребена за оказване на спешна помощ с хеликоптери “.

Директорът на Главна дирекция Гражданска въздухоплавателна администрация, Анелия Маринова връчи на началника на ВВВУ „ Георги Бенковски “ бригаден военачалник Юлиян Радойски документите за лиценза на хеликоптерното летище за образование на курсанти с думите:

„ Изключително ми е прелестно да връща през днешния ден документите, с които ние утвърждаваме първото сертифицирано вертолетно летище в България. Свидетел съм на напъните, които постави екипът на Военновъздушното учебно заведение, отпред с ген. Радойски, с цел да се случи това през днешния ден, и му поисквам ентусиазъм и сили, с цел да изпълним дружно тази задача, която е обща за цялата нация “.

В отговор, бриг. ген. Юлиян Радойски сподели: „ С това лицензиране, ние се доближаваме до европейските стандарти и това значи, че Агенция за сигурност на полетите ни е сертифицирала в ГВА и това летище може да се употребява от всяко едно въздухоплавателно средство, което оперира в Европейски Съюз и в другите страни “.

Ген. Радойски уточни, че това е нужно да се случи и с другите хеликоптерни площадки и с летищата, с цел да дават отговор на общоприетите условия по света.

По време на формалното събитие, осем курсанти от специализация „ Летец -пилот “трети курс получиха своите свидетелства/бревети/ за приключен първи авиационен стаж през 2023 година

Хеликоптерното летище беше осветено от свещеници от плевенски храмове, а с вертолет PANTHER беше показана нагледна проява на превозване на потърпевш човек.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР