На 22 септември е последната вече на “Театър пред театъра“,

...
На 22 септември е последната вече на “Театър пред театъра“,
Коментари Харесай

Проф. Огнян Герджиков: Трябва да се гордеем с творците си



На 22 септември е последната към този момент на “Театър пред театъра “, отдаден на Иван Вазов.

Втора годишна премия за нравствен принос на името на Иван Вазов ще бъде връчена през днешния ден от президента Румен Радев.

Събитието ще стартира в 20:00 часа в Народния спектакъл " Иван Вазов " и се организира в границите на отбелязването на 100-годишнината от кончината на Патриарха на българската литература, който умира на 22 септември 1921 година.

За празника и събитието приказва в “Нашият ден “ проф. Огнян Герджиков .

“Трябва да се гордеем с нашите създатели и да им обръщаме заслуженото внимание. Имаме и прелестни поети, и музикални реализатори, и писатели, и художници, които са известни по света.

Включих се на драго сърце в това начинание. Трябва да пазим светините на България, а Вазов абсолютно е една от тях.

Предизвикателствата

Много значимо е да устояваме нашата културна еднаквост. Един от детайлите на тази еднаквост е писмеността ни. Това е болен въпрос, който повдигам от време на време и не мога да се примиря с събитието, че на всички места по улици, булеварди, магазини преди всичко е латиницата, а кирилицата най-често въобще отсъства.

Не би трябвало да се бием в гърдите единствено на 24-и май какво сме дали на света, а би трябвало непрестанно да устояваме това, че сме основали третата писменост на света.

Свободата през днешния ден

Независимостта постоянно е условна, тъй като хората сме подвластни един от различен. Нациите са подвластни едни от други. Това не значи, че сме в това положение, в което сме били преди оповестяването на Независимостта.

В последната година образно показахме по какъв начин ни е мъчно да се сплотяваме в името на една обща цел. Две следващи Народни събрания не съумяха да реализират съглашение, с цел да се излъчи държавно управление. Ние сме в една перманентна политическа рецесия. Надявам се, че до края на годината ще е преодоляна.

Чуйте проф. Огнян Герджиков в звуковия файл.
Снимки: БГНЕС
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР