На 22 май части на общоруския проукраински Руски доброволчески корпус

...
На 22 май части на общоруския проукраински Руски доброволчески корпус
Коментари Харесай

ISW: Руски партизани се бият срещу режима на Путин

На 22 май елементи на общоруския проукраински Руски доброволчески корпус (РДК) и Легион " Свобода за Русия " (ЛСР) направиха набег в Белгородска област. Сутринта на 22 май съветски източници започнаха да оповестяват, че отряд на РДК и ЛСР, състоящ се от два танка, бронетранспортьор и девет други бронирани машини, е пресякъл интернационалната граница и е завзел Козинка - населено място в Грайворонския регион на Белгородска област на 600 метра от границата със Сумска област.

Това се споделя в дневния разбор на обстановката в Украйна на Института за проучване на войната (ISW).

Няколко съветски източника настояват, че по-късно групировката е превзела селищата Глотово и Гора Подол (съответно на 3 и 5 км от границата), макар че някои провоенни блогъри оспорват изказванията, че офанзивата е превзела напълно Глотово или Гора Подол, като вместо това оповестяват, че силите на РДК са стигнали единствено до Дома на културата в Глотово.

ISW към момента не е следила геолокационно удостоверение, че РДК или ЛСР са достигнали до Глотово или Гора Подол. Публикуваните на 22 май геолокационни фрагменти въпреки всичко удостоверяват, че РДК е нанесла удар по граничен пост покрай Козинка, преди да пресече границата с най-малко един танк.

РДК разгласява и фрагменти, за които се твърди, че демонстрират тялото на съветски граничар в граничен пункт, евентуално от граничния пункт край Козинка.

По-късно съветски военни блогъри настояват, че съветските войски са си върнали контрола и над трите обитаеми места.

Някои съветски източници в допълнение оповестиха, че съветските сили са отблъснали проукраински диверсионни групи край Дроновка, на към 22 км северозападно от Козинка.

РДК в допълнение разгласява фрагменти, за които се оповестява, че са отвън две селища наоколо до граничната зона в Брянска област, само че естеството на това навлизане е неразбираемо и МСС не е следила спомагателни доказателства или полемики към дейностите в Брянска област на 22 май.

Украински публични лица означиха, че са осведомени за нападението, само че отхвърлиха директно присъединяване на украинските въоръжени сили. Говорителят на Главното разследващо ръководство (ГРУ) на Украйна Андрий Юсов означи, че РДК и ЛСР са формирани извънредно от съветски жители, и заяви, че групировките са почнали интервенция в Белгородска област, с цел да " освободят тези територии... от по този начин наречения режим на Путин " и да основат " зона за сигурност " край границата, с цел да защитят украинските цивилни от по-нататъшни съветски обстрели.

Съветникът на ръководителя на канцеларията на украинския президент Михайло Подоляк съобщи, че Украйна следи и учи обстановката, само че " няма директно отношение към нея ", като означи, че въоръжените антирежимни съветски партизански придвижвания са неизбежни на фона на войната.

Набегът провокира редица реакции от страна на локални и федерални съветски чиновници. На 22 май губернаторът на Белгородска област Вячеслав Гладков разгласи началото на режим на антитерористична интервенция за " обезпечаване на сигурността на жителите в Белгородска област ".

Макар че някои консуматори на обществените медии разгласиха фрагменти, на които се твърди, че се вижда публична евакуация от региона на Грайворон, Министерството на изключителните обстановки на Белгородска област заяви, че в никакъв случай не е обявявало евакуация и допусна, че някои лица може да напущат по лично предпочитание.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи, че съветското Министерство на защитата (МО), Федералната работа за сигурност (ФСБ) и Граничната работа са докладвали на съветския президент Владимир Путин за " опит на украински диверсанти да обхванат в Белгородска област ".

Песков също по този начин упрекна Украйна, че е инсценирала случая, с цел да отвлече вниманието от обстановката в Бахмут.

Руски боен блогър в допълнение твърди, че съветското военно управление е взело решение за разполагане на 74-та мотострелкова бригада (41-ва войска с комбинирани оръжия, Централен боен окръг) в граничния регион на Белгородска област, с цел да се противодейства на нападението.

Руското осведомително пространство реагира с сходна степен на суматоха, сепаратизъм и променчивост, каквито нормално демонстрира, когато претърпява обилни осведомителни разтърсвания. Някои военни блогъри се стопираха на обстоятелството, че РДК и ЛСР са формирани най-вече от руснаци, и ги нарекоха предатели на Русия, като безпричинно ги упрекнаха, че работят под управлението на ГУР.

Няколко военни блогъри в допълнение изрекоха съмнение, че нападението е целенасочена осведомителна интервенция, целяща да отвлече вниманието от неотдавнашното съветско завладяване на Бахмут и да всява суматоха в съветското осведомително пространство преди евентуална украинска контраатака.

Бившият съветски офицер и разгорещен националист боен блогър Игор Гиркин означи, че от дълго време предизвестява, че сходни трансгранични нападения може да са част от по-широка украинска тактика за контранастъпление.

Финансистът от групата " Вагнер " Евгений Пригожин се възползва от случая, с цел да упрекна съветското държавно управление и неговата бюрократична пасивност, че са съдействали за нападението, и разкритикува съветското МО, че не е в положение да укрепи съветските граници и да отбрани Русия.

Първата следена линия на съветските отбранителни укрепления се простира на 2 км от Гора Подол и догатката, че силите на РДК са съумели да пробият отбранителната линия, акцентира слабостта на сходни укрепления, най-малко когато не са напълно окомплектовани от добре готови и оборудвани бойци.

Макар че болшинството от военните блогъри реагираха със относително разнообразна угриженост, паника и яд, осведомителното пространство не се сплоти към един координиран отговор, което демонстрира на първо място, че нападението е изненадало съветските коментатори.

Финансистът на групата " Вагнер " Евгений Пригожин твърди, че силите на " Вагнер " ще се изтеглят от цялата фронтова линия в Украйна след 1 юни, с цел да се възстановят и да упражняват към два месеца.

На 21 май - един ден откакто разгласи победа в град Бахмут - Пригожин съобщи, че силите на Вагнер ще предадат на съветските стандартни сили контрола над Бахмут на 25 май и ще се изтеглят изцяло от цялата фронтова линия до 1 юни, с цел да почиват и да се възвръщат в продължение на два месеца.

Пригожин също по този начин твърди, че всички известия за щурмови интервенции на Вагнер през този двумесечен интервал са подправени, в случай че той не каже друго. ISW по-рано оцени, че е малко евентуално силите на Вагнер да продължат да се борят след Бахмут заради мощното им изтощение и кулминационната точка на настъпателните им качества.

Обявеният от Пригожин двумесечен интервал за възобновяване може да накара силите на Вагнер да не вземат участие в основни елементи от украинската контраатака според от това по кое време и по какъв начин ще стартира тя.

Украински публични лица обявиха, че на 22 май са траяли лимитирани боеве във и към Бахмут. Украинският общоприет щаб заяви, че боевете в Бахмут не престават и че съветските сили са провели несполучливи сухопътни офанзиви наоколо до Грихоровка (на 8 км северозападно от Бахмут) и южно от Иванивское (непосредствено западно от Бахмут).

Заместник-министърът на защитата на Украйна Хана Маляр повтори, че украинските сили поддържат позиции в укрепен регион в западната част на Бахмут и че боевете за височини северно и южно от Бахмут не престават.

Геолокационни фрагменти, оповестени на 21 май, демонстрират, че силите на Вагнер напредват към входа на Т0504 в югозападната част на Бахмут.

Известен съветски боен блогър твърди, че от 21 май не престават боевете западно от Бахмут, покрай Хромове.

Друг боен блогър твърди, че на 22 май съветските сили са създали опит за лимитирана сухопътна офанзива южно от Бахмут покрай Била Хора.

Ръководителят на Донецката национална република (ДНР) Денис Пушилин, финансистът от групата " Вагнер " Евгений Пригожин и други съветски източници настояват, че съветските сили са почнали интервенции по пречистване и разминиране в западните околности на Бахмут.

Руската осведомителна реакция на завладяването на Бахмут до момента се съсредоточаваше върху съревнованието за отговорността за успеха, а не върху разискването на зародилата военна обстановка.

Известни съветски военни блогъри разпространиха документ, за който се твърди, че е публикуван от съветското МО и съгласно който държавни награди за пленяването на Бахмут се присъждат на съветския заместник-началник на Генералния щаб генерал-полковник Алексей Ким, на депутатите от МО Татяна Шевцова и Руслан Цаликов и на Ксения Шойгу, дъщерята на съветския министър на защитата Сергей Шойгу, като изключително се пропущат чиновници на Групата " Вагнер " и нейните филиали, като Пригожин и армейски военачалник Сергей Суровикин.

Финансистът на Групата " Вагнер " Евгений Пригожин твърди, че ръководителят на ДНР Пушилин е оповестил основаването на специфична премия в чест на борбата при Бахмут, само че се оплакал, че Русия не би трябвало да връчва орден на тези, които в действителност не са се сражавали в Бахмут.

Пригожин се оплака, че Русия не е издавала държавни награди на починали бойци от Вагнер за напъните при Бахмут и че МО в никакъв случай не е връчвало на бойците от Вагнер даже медали, отдадени на завладяването на Палмира, Сирия.

Руските военни блогъри разпространиха фрагменти, на които се вижда по какъв начин пълководец на " Вагнер " награждава персоналния състав със лична вътрешна премия на " Вагнер ", отдадена на " Бахмут ", евентуално пробвайки се да надвие съветското МО в затвърждаването на претенциите си при завладяването на " Бахмут ".

Руски боен блогър, обвързван с националистическия, провоенно надъхан клуб " Гневни патриоти ", подлага на критика Пригожин за това, че е поел напълно отговорността за завладяването на Бахмут, като твърди, че стандартните съветски сили са защитавали фланговете на Бахмут и че 137-ми въздушнодесантен (ВДВ) полк (106-та гвардейска въздушнодесантна дивизия, Западен боен окръг) е подкрепял силите на Вагнер от началото на напъните за завладяване на Бахмут.

Свръхфокусът върху оповестяването на победа в Бахмут отклонява вниманието от несигурната съветска военна обстановка в и към Бахмут, наблягайки тежестта на въздействието на Пригожин в осведомителното пространство.

Руската военна обстановка в Бахмут е изключително уязвима, защото съветските офанзивни старания в региона евентуално са достигнали кулминационната точка си, което дава опция на украинските сили да подхващат по-нататъшни контраатаки по към този момент отслабените флангове на Бахмут.

Оттеглянето на " Вагнер " при контакт евентуално ще докара и до това, че съветското МО ще окомплектова отбранителните линии с неприятно подготвени и снабдени с снабдяване стандартни елементи, сходни на тези, които се отдръпнаха от позициите си, до момента в който се защитаваха от украинските контраатаки по-рано през май.

Руското осведомително пространство обаче значително пренебрегва тези уязвимости. Гиркин се оплаква, че съветският фокус върху завладяването на Бахмут е " стратегически неуспех ", който е довел до " ненужна и пирова " победа.

Гиркин подлага на критика Пригожин, Шойгу и началника на Генералния щаб армейски военачалник Валерий Герасимов, че удължават напъните за завладяване на Бахмут и отклоняват вниманието от подготовката за отбрана против идно украинско контранастъпление.

През нощта на 21 против 22 май съветските сили нанесоха още един огромен удар с дронове и ракети по украинската инфраструктура. Украинският общоприет щаб заяви на 22 май, че съветските сили са изстреляли 21 дрона " Шахед " по Украйна и 21 ракети по градовете Днепър и Запорожие и Харковска област, в това число четири крилати ракети с въздушно базиране Kh-101/555, пет крилати ракети Kh-22, две балистични ракети " Искандер-М ", пет ракети С-300 и четири други неуточнени ракети.

Украинският общоприет щаб заяви, че украинските сили са свалили всички ракети Kh-101/555 и безпилотни летателни апарати " Шахед ". Говорителят на украинските военновъздушни сили Юрий Ихнат съобщи, че съветските сили може би са изгубили предпочитание да нанасят удари по Черниговска и Сумска област от северна посока с управляеми авиационни бомби заради свалянето на два съветски хеликоптера Ми-8, един аероплан Су-34 и един аероплан Су-35 в Брянска област на 13 май.

Основни заключения

Елементи на напълно съветските проукраински Руски доброволчески корпус (РДК) и Легион " Свобода за Русия " (ЛСР) направиха навлизане в Белгородска област на 22 май.
Украински публични лица означиха, че са осведомени за нападението, само че отхвърлиха директно присъединяване на украинските въоръжени сили. Набегът провокира редица реакции от страна на локални и федерални съветски чиновници.
Руското осведомително пространство реагира с сходна степен на суматоха, сепаратизъм и променчивост, каквито нормално демонстрира при обилни осведомителни разтърсвания.
Финансистът от групата " Вагнер " Евгений Пригожин съобщи, че силите на " Вагнер " ще се изтеглят от цялата фронтова линия в Украйна след 1 юни, с цел да се възстановят и упражняват в продължение на към два месеца.
Украински публични лица обявиха, че на 22 май са траяли лимитирани сражения във и към Бахмут.
Досега съветският информативен отговор на завладяването на Бахмут се съсредоточаваше върху съревнованието за отговорността за успеха, а не върху разискването на зародилата военна обстановка. Свръхфокусът върху оповестяването на успеха в Бахмут отклонява вниманието от несигурната съветска военна обстановка в и към Бахмут, като акцентира тежестта на въздействието на Пригожин в осведомителното пространство.
През нощта на 21 против 22 май съветските сили нанесоха още един огромен удар с дронове и ракети по украинската инфраструктура.
Руските сили продължиха лимитираните наземни офанзиви в посока Купянск.
Руските сили реализираха незначителни триумфи в региона на Авдийвка и не направиха доказани или декларирани наземни офанзиви в западната част на Донецка област.
Съобщава се, че Запорожската атомна електроцентрала е изгубила мощ за седми път от началото на войната.
Съобщава се, че съветските военни понижават продължителността на образованието на военнослужещите, с цел да компенсират тежките загуби.
Руските окупационни управляващи оповестиха, че в окупираните територии е почнало предварителното гласоподаване за ръководещата партия " Единна Русия ".

 

Източник News.bg

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР