На 22 май американският самолет, превозващ президента Байдън, кацна на

...
На 22 май американският самолет, превозващ президента Байдън, кацна на
Коментари Харесай

Байдън се отправи в Япония за да засили борбата срещу Пекин

На 22 май американският аероплан, пренасящ президента Байдън, кацна на летището в Токио. Япония е може би главната точка на първото пътешестване на Джо Байдън в Азия като президент на Съединените щати. На срещи и договаряния с японския министър председател Фумио Кишида и управлението на страната американският водач възнамерява да разиска разширение на ролята на Съединени американски щати в икономическия живот на Индийско-Тихоокеанския район (ИТР) и усилване на битката против Китай. Още преди началото на договарянията в Токио обаче Джо Байдън беше изправен пред рецензии, че американският проект, който той донесе със себе си, не може да се предложи в района.

Преди Токио президентът Байдън пътува до Сеул. В допълнение към двустранните диалози сред водачите на Япония и Съединените щати, японската столица ще бъде хазаин на среща на върха на КУАД, неофициална организация, която включва Съединени американски щати, Япония, Индия и Австралия. Вашингтон доста се надява на КУАД в борбата против Пекин.

Освен с политици, Джо Байдън ще се срещне в Токио и с японски предприемачи, измежду които да вземем за пример ръководителят на най-голямата автомобилна компания в света “Тойота”.

На 23 май Байдън приказва за нова стратегия за връзките на Съединени американски щати с Далечния изток - основаването на Индийско-тихоокеанската икономическа рамка (ИТИР), която съгласно нейните създатели би трябвало в допълнение да сплоти района към Съединените щати въз основа на общи стандарти в области и области като подсилване на веригата за доставки, чиста сила, инфраструктура и цифрова търговия.

Влиянието на Вашингтон в ИТР доста отслабна през годините на президентството на Доналд Тръмп, който едностранно се отдръпна от Транстихоокеанското комерсиално партньорство (ТТТП) и остави района на милостта на Китай. ИТИР има за цел да поправя грешките на Тръмп, само че специалистите в района одобриха новата стратегия на Америка без необикновен възторг. Факт е, че Вашингтон, както нормално, дърпа одеялото върху себе си. Байдън не желае да уголемява достъпа до американския пазар, за който мечтаят азиатските страни, тъй като се опасява да не загуби работни места.

Белият дом желае главните страни от района да вземат участие в новата конструкция, само че Токио към този момент загатна, че избират присъединяване на допустимо най-вече страни в ИТИР, в това число страните от Югоизточна Азия. Тази позиция на японската страна значи началото не толкоз на действителни договаряния за основаване на ИТИР, колкото към този момент единствено разискването ѝ.

Очевидно Пекин към момента не е решил за позиция във връзка с ИТИР. От една страна, Китай приветства разширението на районното съдействие, само че, въпреки това, там естествено възразяват против опитите, както сподели външният министър Ван Йи в изказване, за „ делене и борба “.

„ Азиатско-тихоокеанският район би трябвало да се трансформира в зона на спокойно развиване “, акцентира министърът на външните работи на Китайската национална република, „ а не геополитическа сцена, където се организират гладиаторски борби “.

В Пекин индийско-тихоокеанската тактика на Вашингтон се преглежда като опит за основаване на " разделяне, борба и намаляване на мира (в региона) ".

Редица членове на АСЕАН приветстваха самодейността на Байдън с възторг и са подготвени неотложно да се причислят към ИТИР, само че американският канал Си-Ен-Би-Си, базирайки се на източник от японското министерство на финансите, написа, че множеството страни в района, в това число Япония, са били скептични към новата американска самодейност, тъй като виждат в нея прекомерно малко в на практика изгоди за себе си. Например не се споделя нищо за премахването или намаляването на митата. Матю Гудман, търговски специалист в Центъра за стратегически и интернационалните проучвания, е склонен, че администрацията на Байдън би трябвало да предлага по-осезаеми изгоди за сътрудниците.

Съветникът по националната сигурност Джейк Съливан сподели пред кореспонденти на борда на президентския аероплан, че Тайван няма да взе участие в договарянията за ИТИР, само че Вашингтон желае да ускори и разшири икономическите връзки с Тайван.

На втория ден от визитата на президента Байдън в Япония, 24 май, ще се организира срещата на високо ниво на КУАД, чиято съществена задача е да се овладее Пекин. По този въпрос няма особени различия сред членовете на организацията. Но на срещата на високо ниво на КУАД може да има и някои изненади, като се има поради двойнствената позиция на Индия. От една страна, Ню Делхи е с две ръце за усилване на битката против Поднебесната, само че въпреки това Индия поддържа положителни връзки с Русия, която от своя страна се бори с останалите членове на КУАД.

В понеделник Байдън към този момент направи гръмко изказване. Според него Вашингтон е подготвен за военно присъединяване в защитата на Тайван „ при положение на инвазия “. Това сподели президентът на Съединени американски щати на взаимна конференция с японския министър председател Фумио Кишида в Токио. Американският водач отговори утвърдително на съответния въпрос на журналиста, като изясни, че " това са отговорностите ", които Америка е поела.

„ Оставаме ангажирани с поддържането на мира и сигурността на Тайванския пролив и имаме намерение да подсигуряваме, че неговото статукво няма да се промени едностранно “, добави Байдън.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за Поглед Инфо и ПогледТВ, тъй като има заплаха да ни блокират във Facebook поради позициите ни:

Telegram канал: https://t.me/pogled

YouTube канал: https://tinyurl.com/pogled-youtube

Поканете и вашите другари да се причислят към тях!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР