На 22 май 2018 г. руската подводница „Юрий Долгорукий“ се

...
На 22 май 2018 г. руската подводница „Юрий Долгорукий“ се
Коментари Харесай

Ново руско оръжие може да превърне САЩ в пустиня

На 22 май 2018 година съветската подводница „ Юрий Долгорукий “ се плъзна под вълните на Бяло море в Северния ледовит океан. Люковете на подводницата, ситуирани в горната част по продължение на корпуса ѝ, се отвориха и водата се изля в големите ѝ резервоари. След няколко секунди стартира нещо сходно на изригване на подводен вулкан.

Четири ракети с дължина дванадесет метра се показваха една след друга от кълбата пушек. За момент изглеждаше, че са на път да паднат назад в морето, само че по-късно горивото в техните мотори се възпламени и те се издигнаха високо в стратосферата, написа Себастиен Роблин в публикация за американското списание The National Interest, представен от аг. " Фокус ". Четирите ракети прелетяха над територията на цяла Русия и кацнаха на тестова площадка на полуостров Камчатка, на към 5,7 хиляди километра от мястото си на изстрелване.

Подобно на подводниците с балистични ракети (т.нар. атомни подводни крайцери със стратегическо предназначение), които са употребявани от Съединени американски щати, Китай, Франция, Обединеното кралство и Индия, главната цел на подводниците от плана „ Борей “ е необикновено злокобна: заличаване на противников градове, даже в случай че други нуклеарни сили са унищожени по време на първия нуклеарен удар.
Всяка от 16-те ракети „ Булава Р-30 “ в подводница нормално носи шест обособени единици с тегло 150 килотона, които са разграничени и могат да поразяват обособени цели. Това значи, че една подводница от плана „ Борей “ може да порази обекти – обитаеми места и военни бази, ситуирани на до девет хиляди километра разстояние, и носи нуклеарни бойни глави, които са 10 пъти по-разрушителни от бомбата, пусната над Хирошима.
Подводниците от плана „ Борей “ са най-модерните в своя клас, които са разполагаем на съветските Военноморски сили. Те са предопределени да заменят руските подводници клас „ Делта “. В годините на Студената война те бяха по-шумни от западните, затова по-уязвими и откриваеми в сравнение с подводниците на западните съперници.
Този проблем най-сетне беше приет през 80-те години на предишния век, когато Съюз на съветските социалистически републики съумя да закупи в Япония и Норвегия технологията, нужна за основаването на многоцелева подводница на плана „ Щука " (класификация на НАТО - Shark), която дава отговор на спецификите на американските многоцелеви подводници от клас „ Лос Анджелис “.
Разработването на концепцията за плана „ Борей “ стартира през 80-те години на предишния век. След разпадането на Съюз на съветските социалистически републики Русия, заради незадоволителното финансиране, взема решение да понижи разноските, като модифицира подводниците клас „ Щука “ в нови „ Борей “.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР