На 22 август 2019 завършиха теренните проучвания под ръководството на

...
На 22 август 2019 завършиха теренните проучвания под ръководството на
Коментари Харесай

Палеонтолози в търсене на български динозаври

На 22 август 2019 приключиха теренните изследвания под управлението на доктор Латинка Христова, палеонтолог в НПМ-БАН, с присъединяване на експерти от НПМ–БАН, Геологическия институт при Българска академия на науките и Софийския университет, оповестиха от Национален природонаучен музей.

Разкопките се организират за разкриването на остатъци от динозаври и друга фауна в мезозойското находище край Трън. Тази година експедицията донесе нови находки на кости от динозаври, както и на фрагменти от корубите на костенурки от най-малко 4 разнообразни пласта.

По време на първата експедиция през 2018 бяха откри два разнообразни по възраст горнокредни пласта с гръбначна фауна в находището край Врабча. Те ясно демонстрират наличието на крайбрежна естествена конюнктура, сухоземна растителност и водни и сухоземни гръбначни и безгръбначни животни. След направените разбори и палеонтоложки съпоставения и избрания към този момент може да се твърди, че са открити кости от най-малко два разнообразни типа динозаври (тревопасен титанозавър и евентуално граблив динозавър) и първите за страната находки на мезозойски крокодиломорфи и страничношийни костенурки (Pleurodira).

Всичко това открива нова страница в визиите за къснокредната природа на България и добавя познанията ни за фауната на Европа по това време.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР