На 22.12.2022 г. стартира проектa “Кино в Родопите. Прожекции и

...
На 22.12.2022 г. стартира проектa “Кино в Родопите. Прожекции и
Коментари Харесай

Смолян става център на българското кино в продължение на дев...

На 22.12.2022 година започва проектa “Кино в Родопите. Прожекции и просветителни събития ” на фондация РИФЕ, чиято съществена цел е децентрализирането на културния живот в страната и възобновяването на културните обичаи, свързани с представянето на настоящо и качествено българско и международно кино изкуство.

В Смолян, в читалище Орфееви гори - 1870 (квартал Райково) ще бъдат показани български игрални, документални и анимационни филми, основани в последните 25 години от разнородни създатели, представители на другите генерации и школи в българското кино. Филмите ще се прожектират ежеседмично, всеки четвъртък от 18:00 ч. през идващите 9 месеца, а един път месечно ще се организира уъркшоп с младите, воден от значимите имена в българското кино. Входът за всички прожекции е свободен.

Специалната селекция цели да покаже новото българско кино в сериозен размер (над 60 филма), което ще даде опция за проучване и разбор на главните му тематики, стилистични особености, интерпретациите му върху значими социално-исторически събития, както и върху актуалния световен и народен подтекст в който обитаваме. Провеждането на лекции, работилници и семинари ще обогати познанията на аудиторията, а даването им за свободно гледане посредством онлайн канали за видео шерване, ще ги трансформира в дългогодишен културно-образователен списък, показват уредниците.

Целите на плана са реализиране на по-голямо културно многообразие и динамичност в културната среда на смолянския регион; развиване на публиките; построяването на връзка сред просвета и обучение посредством даване на свободен достъп до стратегия, фокусирана върху осмисляне на киното, като част от националното ни културното и историческо завещание. Важна цел е достигането до оптимално необятен кръг фенове с разнообразни профили. Модерираните от експерти полемики ще обгръщат както художествената проблематика, развиването на изкуството и киното в частност, по този начин и социално-културни и исторически тематики и целят интензивно присъединяване на феновете.

Надяваме се планът да предизвика положителна смяна в отношението на жителите към българската просвета, както и интерес към историята на българското кино и неговите създатели, споделят уредниците.

Проектът се осъществя с поддръжката на Национален Фонд Култура и Гьоте институт България.

Програмата ще можете да видите във Facebook страницата: https://www.facebook.com/profile.php?id=100088243193201 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР