На 21 юли започва работа 46-ият парламент. С какъв идеологически

...
На 21 юли започва работа 46-ият парламент. С какъв идеологически
Коментари Харесай

България: дясно, ляво и олигархично

На 21 юли стартира работа 46-ият парламент. С какъв идеологически профил влизат шестте обединения в него и до каква степен той ще е определящ за държанието им? Изненадващо най-дясна се оказа новата първа политическа мощ " ИТН " (ИТН). Благодарение на конференцията с присъединяване на оттегления кандидат-премиер Николай Василев разбрахме за планове, които надалеч надвишават необятно обтекаемите предизборни управнически цели на Има Такъв Народ. Василев заложи на нулев бюджетен недостиг, понижаване на така и така ниския корпоративен налог, съкращения на обществени разноски, концесии на автомагистрали, приватизация на ББР… И то при икономическа рецесия, когато всички страни отделят повече обществени средства за възобновяване, и в случай, че в пандемията страната ни не позволи макроикономически несъответствия, съгласно оценката на Еврокомисията.

За дясната еднаквост и Движение за права и свободи
 9 души са упрекнати в изборни нарушавания 9 души са упрекнати в изборни нарушавания
Към 15.00 часа на 12 юли 2021 година общо 85 са формираните досъдебни производства по отношение на нарушавания на политическите права на гражда...

Популярните десни партии обичат да прикриват изземванията на приход от масите с други бързо ликвидни обещания. В случая - като закупуването на таблети за 1 милион деца (нищо, че съгласно МОН са нужни единствено 104 000). Или с илюзорното овластяване на народа - посредством директен избор на основния прокурор. Или даже с групови мечтания за възобновено великолепие, като пращането на астронавти в космоса.

Дясната еднаквост на ГЕРБ се осланя на трите ѝ управнически мандата с ниски налози и порядъчен напредък, на водачеството ѝ измежду българските членки на ЕНП и на безспирните обети в антикомунизъм. На процедура обаче ГЕРБ осъществя олигархично ръководство, одомашнено в облика на бащицата-мачо-човек-от-народа. И в този момент ще брани това завещание под формата на отпор против похищенията над десните полезности и завоевания.

Предизвикателствата пред дясната еднаквост на обединяването " Демократична България " са най-вече вътрешни - кой е по-наляво. Очевидно най-вляво е Зеленото придвижване, следвано от демократичната " Да, България ", а най-вдясно е консервативната ДСБ. Но не икономическите разлики провокират ръмжене от вътрешната страна против олевяване - поддръжката за зелената сила, да вземем за пример, е сериозен бизнес интерес за либерали и консерватори, а не просто идейно кредо на еколозите. Ценностните противодействия разсънват глухия към този момент екот: радетелите на обичайното семейство се нервират от несъразмерната отбрана на " джендъра ", заради което обединяването се пробва да заобикаля тези тематики, с което пък си навлича гнева на правозащитниците в своите редици.

Движение за права и свободи е с трайната еднаквост на олигархичен султанат, контролиращ етнически избор. Но се продава на открито в целофана на чисто демократична партия. У нас балансиращият ѝ центризъм постоянно съумява да я курдиса не просто на борда на новия транспортен съд, преди още остарелият да е потопен, а непосредствено на управническия му мостик.

За лявото и един въпрос на държавността
 Ще има ли този път държавно управление? Или скоро ще гласуваме на нови избори? Ще има ли този път държавно управление? Или скоро ще гласуваме на нови избори?
Ситуацията в България след изборите на 11 юли доста припомня на тази след вота от 4 април. И въпреки всичко шансът новият парламент да излъчи р...

Лявата еднаквост на Българска социалистическа партия ерозира от самия факт, че за втори следващ път Столетницата съществено губи електорат. Тя не се приема съществено за опция таман тъй като не се разпознава като задоволително лява опция. И то при цели две други възможности вдясно - Има Такъв Народ и Демократична България, които печелят нови последователи. Едва ли обаче таман българското население е най-дясното в Европа, бидейки най-бедното и с най-големи обществени диспропорции, та да не задържа взор наляво.

Не напълно лява е и дребната коалиция " Изправи се, мутри вън ". Бизнесдамата Мария Капон е противотежест на робинхудката Мая Манолова, а останалите се интересуват повече от прокурора Гешев и правосъдната система, в сравнение с от лявото и дясното.

Всъщност правосъдната промяна и отстраняването на Иван Гешев не са въпроси на лявото и дясното, а на държавността въобще. И по тях, макар разликите, има съществено доближаване на позициите на партиите в новия парламент, като се изключи ГЕРБ и Движение за права и свободи.

Преизчислението на пенсиите също е оттатък идеологическото разделяне, тъй като това не е въпрос дали пенсионната система да е солидарна, финансова или смесена. Става дума за равно отнасяне на по-рано и по-късно пенсионирали се с един и същи застрахователен принос и решението е управленско-техническо.

Всеки ще търси " своето решение "
 Изборите в България: първи мнения от непознатите медии Изборите в България: първи мнения от непознатите медии
" Резултатите от тези избори илюстрират дълбокия разлом в най-бедната страна от Европейски Съюз. Въпреки обвиняванията в корупция, партията на Борисов...

Визиите за зелен и цифров преход, в случай че и към този момент да са повече дясна стратегия и да са залегнали в ревизираното от служебното държавно управление българско предложение за европарите по проекта за възобновяване и резистентност, също са пред идеологически скоби. Защото са въпрос на рационализация, потребността от която не отхвърля и левицата. Но левицата към този момент не предлага собствен необикновен прочит на тези тематики, не можейки още да се откъсне от вехтите си хрумвания за реиндустриализация.

Изобщо, първите месеци от работата на 46-ото Народно заседание може всъщност да са неидеологически и да доведат до градивни решения. Разбира се, всеки ще търси в " своето решение " подсилване на личната еднаквост - Демократична България в напредъка по правосъдната промяна, Българска социалистическа партия - в преизчислението на пенсиите. За същински потребен ляво-десен конфликт обаче партиите у нас не са подготвени. А напълно скоро подобен ще им се наложи - с крещящата потребност от радикална здравна промяна. Тук, за разлика от преизчислението на пенсиите, въпросът не е механически, а надълбоко стратегически - по какъв начин, с какъв брой пари, с какъв обсег и с какво качество да се обезпечи достъп до опазване на здравето. Такъв политически спор и постигането на нов, сполучлив здравен модел, ще бъде същинското галактическо предизвикателство пред мандатоносителя.

 

Автор: Веселин Стойнев,
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР