На 21 юли в Курилския манастир "Св. Иван Рилски" бе

...
На 21 юли в Курилския манастир "Св. Иван Рилски" бе
Коментари Харесай

Осветиха реставрираните стенописи в Курилския манастир

На 21 юли в Курилския манастир "Св. Иван Рилски " бе осъществена празнична работа за освещаване на неотдавна приключената реституция на манастирския храм. Преди към месец приключи реставрацията на стенописите в храма. Финансирането бе направено по предложение на кмета на София Йорданка Фандъкова. За задачата Столичен общински съвет гласоподава отпущането на 50 хиляди лева от бюджета на Столична община.

В настоящия си тип манастирът е възобновен през 1593 година Оттогава датира манастирската черква, която съставлява еднокорабна, едноапсидна постройка с два притвора. През 1596 година манастирският храм е изписан от известния живописец Пимен Зографски, като от този момент бяха оживели единствено няколко облика на светци и обособени подиуми.

Активна роля за възобновяване и развиването на манастира "Св. Иван Рилски " има йеромонах Нектарий. Към манастира той построи и неповторим манастирски музей.

Светата литургия оглави Белоградчишкият свещеник Поликарп, викарий на Софийския митрополит. В словото си той пожела на вярващите християни: "Нека всички като един народ Божий да носим лъчите на Православната религия измежду нашето общество, което има потребност от Бога: от Неговото благовестие, от Неговото благословение и от Неговата обич. "
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР