На 21 септември от 19 часа в литературен клуб „Перото“

...
На 21 септември от 19 часа в литературен клуб „Перото“
Коментари Харесай

Нова книга разказва за Съединението и Сръбско-българската война

На 21 септември от 19 часа в книжовен клуб „ Перото “ ще бъде показана „ 1885. Спомени на съвременници “ – книгата, която събира скъпи парченца памет за две от най-славните и триумфални събития в българската история – Съединението и Сръбско-българската война.

„ 1885. Спомени на съвременници “ е втората книга на Стоян Тачев и се издава от съдружие „ Българска история “. По самодейност на създателя, част от приходите от това издание се подаряват на фондация „ Искам бебе “ в помощ на двойки с репродуктивни проблеми.

В историческите епизоди, пресъздадени в изданието, ще намерите образци за същинско родолюбие и национално единение. Разтваряйки страниците, ще се потопите в атмосферата на следосвобожденска България, а съпроводени от богатия, радушно топъл език на българите от края на XIX век, ще опознаете събитията през погледа на тези, които не се усъмниха и за миг в смисъла на своето дело и го опазиха с кръвта си.

Спомените на съвременниците ще ви отведат на честването на гибелта на Хаджи Димитър на Бузлуджа, където ще посрещнете с реверанс майката на войводата, а дружно с опълченците ще чуете писмото на майор Райчо Николов и ще извикате „ Долу Румелия! “. Ще присъствате на съдбовния диалог сред Димитър Ризов и княз Александър I по време на маневрите в Шумен. Заедно с Иван Андонов и Захари Стоянов ще съпроводите Гаврил Кръстевич от конака в Пловдив и ще празнувате Съединението. С капитан Стоян Филипов ще защитавате героичен позицията на Цветков гроб и ще крачите в калта дружно с бойците от румелийските дружини, запътили се към Сливница.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР