На 21 ноември - балотаж и парламентарен вотПарламентарни избори заедно

...
На 21 ноември - балотаж и парламентарен вотПарламентарни избори заедно
Коментари Харесай

Президентството си търси изгоден вариант за избори

На 21 ноември - балотаж и парламентарен избор
Парламентарни избори дружно с балотажа на президентския избор на 21 ноември обсъждали на “Дондуков” 2. Това е допустимо най-трудният вид, разясниха пред “Труд” представители на ЦИК. Същото мнение изрази и шефът на “Сиела Норма” Веселин Тодоров. “От този вид най-вече ни беше боязън. Представете си единствено какво значи да се настройват машини от понеделник до петък. При всеки различен вид бихме имали доста повече време”, съобщи Тодоров.

Според специалисти по изборите избор 2 в 1 не е добър вид за президента, изключително като се има поради, че всяка партия би излъчила собствен претендент за държавен глава, с цел да тегли листите ѝ. Затова от президентството пресмятали, че вредите могат да се понижат, в случай че се избере вид парламентарните избори да са дружно с балотажа на президентските. На балотажа нещата изглеждали много по ясни - единствено с двама претенденти. Там към този момент нямало по какъв начин да оказват въздействие кандидатите на другите политически обединения.

От “Сиела Норма” оповестиха, че имат подготвеност да обезпечат още 3 400 машини, с цел да няма скупчвания и да се гласоподава по-бързо. В ЦИК чакат покана от президентството, с цел да обсъдят опциите за двата вота.

Няма спънка да бъде проведено машинно гласоподаване за два избора в един ден, безапелационна бе зам.-председателката и представител на ЦИК Росица Матева. “ЦИК няма терзания във връзка с организирането на изборния развой. Винаги за ЦИК е по-добре изборите да бъдат планувани малко по-рано, с цел да имаме време. В случая имаме планувани към този момент президентски избори и имаме дата. Имахме подготвеност в деня, в който беше признато решението в Народното събрание за датата на изборите, да одобри хронограмата и изборните бумаги за президентските избори. Тъй като в този ден стана ясно, че няма да бъде изпълнен и третият мандат и се отива към предварителни парламентарни, изчакваме да забележим дали ще имаме избори 2 в 1”, съобщи тя. Матева разгласи, че за ЦИК ще бъде по-добре парламентарните избори да бъдат планувани с първи тур на президентските.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР