На 21 март Софийската филхармония открива "Европейски музикален фестивал" 2019

...
На 21 март Софийската филхармония открива "Европейски музикален фестивал" 2019
Коментари Харесай

Софийската филхармония отбелязва 120 години от рождението на Панчо Владигеров

На 21 март Софийската филхармония открива "Европейски музикален фестивал " 2019 с концерт, отдаден на патриарха на българската композиторска школа Панчо Владигеров.

Концерт за цигулка и оркестър №1, "Еврейска поема " и "Дивертименто " за огромен симфоничен оркестър са творбите, които обрисуват част от музикалните търсения на огромния български композитор. Те ще прозвучат под диригентската палка на маестро Георги Димитров - музикант с нюх и отношение към творчеството на Владигеров. Солист на концерта е Марио Хосен - виртуозът, който рецензията съпоставя с Паганини.

"Винаги въодушевен, постоянно сигурен в това, което написа, крепко стъпил на земята, която обича и най-възторжено възпява, Владигеров трансформира в музика всичко, което допре. Роден музикант, още от най-ранни детски дни жертван на музиката, той непрестанно основава своите нови, изненадващи произведения - своите чудни "вариации на багри и тематики ", които са едно от най-хубавите достояния на нашето музикално творчество. " - споделя огромният български стихотворец Николай Лилиев в тирада, във връзка честването на 50-годишния празник на композитора.

И до през днешния ден Панчо Владигеров е знак на българската музикална просвета. Сред неговите фенове са Алберт Айнщайн, Давид Ойстрах, Херберт декор Караян, Алексис Вайсенберг, а измежду многото му награди се откроява Хердеровата премия за принос в европейското културно завещание.

Събитието в границите на "Европейски музикален фестивал " 2019 е част от Календара на културните събития на Столичната община, а съорганизатор е Министерството на културата.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР