На 21 март се отбелязва Световния ден на кукления театър.

...
На 21 март се отбелязва Световния ден на кукления театър.
Коментари Харесай

Връчва се наградата „Сивина“

На 21 март се отбелязва Световния ден на кукления спектакъл . Той се чества от 2003-та година по самодейност на Международния съюз на куклените театри към Организацията на Организация на обединените нации по въпросите на образованието, науката и културата (ЮНЕСКО) и се посвещава на поддръжката и популяризирането на кукленото изкуство по целия свят.

По традиция на днешния ден ще бъде връчена премията „ Сивина “ – за насърчаване на млади артисти в кукленото изкуство. Наградата се връчва от 2009 година и е на името на Сивина Сивинова, която е една от най-ярките млади актриси в Столичния куклен спектакъл. Името на премията е респект и поклонение пред творчеството на цялото надарено актьорско семейство Сивинови – Иван, Ваня, Нина и Сивина, споделя Иван Райков, шеф на Столичен куклен спектакъл, които са домакини на събитието:

 Иван Райков
„ Досега наклонността беше, че празникът се открива с обръщение от Международната организация „ Унима “, концепцията е да доближи до повече хора и се залага на човешките правила за хубост. През другите години минахме през разнообразни интервали, доста елементарно споделяме с сътрудници към този момент, това е прогрес, имаме взор на всички места по света какво се случва с кукленото изкуство. Наградата „ Сивина “ ще се връчи за 13-ти следващ път. Претендентите тази година са седем, всички са приключили последната година театралното си обучение. “

Идеята за премията „ Сивина “ е на доцент Петър Пашов и Кирякос Аргиропулос и е учредена и подкрепена от режисьорската гилдия към АКТ-УНИМА, България и Съюза на артистите в България. Призът е за насърчаване на млади артисти в кукленото изкуство. Те са номинирани и отличавани за дебют или една от първите си три изяви на професионална сцена. Отличието е диплом, статуетка, въодушевена от емблематичната за трупата на Сивинови миниатюра „ Метаморфози “, както и финансов тласък. Пластиката е направена от Васко Бърдаров.
Столичният куклен спектакъл организира събитие с благотворителна идея към потърпевшите в Украйна, представлението „ Малката нула “, и предстоят още такива събития и начинания. Планират се събития за Украинската общественост в България в дневния център в „ Музейко “.
Повече чуйте в звуковия файл.


Носители на премията „ Сивина “ до в този момент са:

2010 година – Живко Джуранов, за ролята му на Малкия принц в едноименния театър на КТ-Пловдив, реж. Руслан Кудашов.
2011 година – Калоян Георгиев, за ролята му в „ Комедия аха-аха Дел‘Арте “ в спектакъла на КТ-Стара Загора.
2012 година – Ваня Камянска, за функциите и в спектакъла „ Малката Самовила ”, реж. Славчо Маленов, КТ – Стара Загора.
2013 година – Ана-Мария Лалова, за функциите ѝ на Дяволчето Фют и Люлю в „ Машината Ян Бибиян “, реж. Петър Пашов-младши, спектакъл „ Ателие 313 “.
2014 година – Стоян Дойчев, за функциите на Малволио, Капитана, Себастиан, Страж и Шут в представлението „ Дванайста нощ “ от У. Шекспир, реж. Съби Събев, КТ-Сливен.
2015 година – Ася Димитрова, Биляна Бозинарева, Александър Томов и Христо Иванов, за актьорските им достижения в спектакъла „ Бременските музиканти “, реж. Мая и Митко Димитрови, КТ-Видин.
2016 година – Ралица Стоянова, за функциите на Мащехата и Гретел в „ Хензел и Гретел “ и Константин Костадинов за функциите на Хензел и Дърваря в „ Хензел и Гретел “, реж. Владислава Джамбазова, ДКТ „ Константин Величков “, Пазарджик.
2017 година – Диляна Спасова за функциите ѝ в спектакъла „ Бялата гарга “, режисьор Любомир Колаксъзов, КТ-Стара Загора.
2018 година – Любомир Генчев, за ролята на Дребосъчето в постановката на режисьора Тодор Вълов, „ Карлсон ” в Столичен куклен спектакъл.
2019 година – Силвана Петрова, за ролята на джуджето Якоб Рубенщайн в спектакъла „ Малкото джудже “, режисьор Петромил Денев, КТ-Сливен.
2020 година – Димитър Пишев, Ивета Маринова, Мартин Пашов и Светлана Станчева, за актьорските им достижения в спектакъла „ Вълкът и седемте козлета “, режисьори: Мая Димитрова и Митко Димитров, КТ-Русе.
2021 година – Йордан Тинков, за ролята на Краля на безпътицата и Лабиринта в спектакъла „ Малката самовила “, режисьор проф. Славчо Маленов, КТ– Стара Загора.

Снимки: списание „ Кукл Арт “, Столичен куклен театър
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР