На 21-и март всяка година в продължение на близо половин

...
На 21-и март всяка година в продължение на близо половин
Коментари Харесай

Часът на Земята чества Международния ден на гората |

На 21-и март всяка година в продължение на близо половин век светът отбелязва Международния ден на гората. Днес обаче този по този начин значим естествен запас, който освен обезпечава дървесина за стопанската система, само че и посредством своите екосистемни услуги способства за нашето здраве и благополучие, е изложен на сериозен риск.

Европейските гори не са изключение. Експертите предвиждат, че в следствие от изменението на климата горските екосистеми в някои елементи на континента, развивали се през последните 300 години под човешко ръководство, евентуално ще претърпят промени. Научни отчети демонстрират, че следва изместване на зоните, удобни за развъждане на стопански скъпи дървесни типове като дъб, бук, смърч и други

„ В България се чака смяна на отвесните пояси на растителност. Иглолистните гори по всяка възможност ще се качат с сред 100 и 300 метра по-високо като тяхното място ще бъде заето от бука. След това ще пристигна дъбовата растителност, а най-ниското равнище може да стане уместно главно за средиземноморски дървета и шубраци. На този декор съответното и интелигентно ръководство на горските екосистеми е от изключителна значимост както за хората, по този начин и за околната среда “, споделя специалистът по горите от WWF България Костадин Вълчев.

В тази връзка WWF България и Югозападното държавно дружество задено с сътрудници от Централна и Източна Европа започнаха работа по изработването и използването на характерни модели за ръководство на горите в подтекста на измененията в климата. Дейностите са част от седемгодишния план „ Климатично-интелигентно ръководство на горите в Централна и Източна Европа ” – LIFE19 CCA/SK/001276, съфинансиран от стратегия LIFE на Европейската комисия.

също обръща внимание на този разрастващ се проблем.

„ Рисковете за горите са опасности и за пъстрия скотски свят, който ги населява. Нека не забравяме, че от 1970 година насам сме изгубили цели 68% от популациите на диви животни в международен мащаб. Длъжни сме да сложим завършек на тази отрицателна наклонност, с цел да запазим планетата, на която живеем и за идващите генерации. За да опазим от климатичните промени местообитанията на скъпи типове у нас, ще работим тясно с специалистите от седем държавни горски стопанства в Югозападна България “, разяснява Веселина Кавръкова, изпълнителен шеф на WWF България.

Каузата за опазването на дивата природа притегли към редиците на природозащитниците доста известни имена, измежду които Здрава Каменова, Ники Станоев, Диляна Попова, Керана и космонавтите, РДМК, Елена Сиракова. Всички те ще се включат в акцията за Часа на Земята 2021 и ще дарят изкуството си в интерес на околната среда.

Часът на Земята в България се осъществя с безвъзмездната медийна поддръжка на,,,,,,,,,,,,,, и.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР