На 21 декември 1913 г. англичанинът Артър Уайн публикува първата

...
На 21 декември 1913 г. англичанинът Артър Уайн публикува първата
Коментари Харесай

Първата кръстословица

На 21 декември 1913 година англичанинът Артър Уайн разгласява първата кръстословица в света. Ребусът се появява в неделното издание на в. „ Ню Йорк Уърлд ”.
 
Уайн поддържал в изданието така наречен занимателна страница с гатанки, анаграми, картинки с разлики и други любопитни загадки. Идеята за кръстословицата зреела в главата му от месеци и в навечерието на Коледа Артър я поднесъл като подарък на читателите.
 
Уайн начертава фигура с квадратчета във формата на елмаз, написва в средата думата „ развлечение ” и стартира да измисля слова, в които има букви от първата дума. За по-голяма изясненост той номерира квадратчетата от началото до края и дава обяснителни бележки, които да насочат читателите за откриването на верните думи в кръстословицата.
 
Придружаващите указания са къси и ясни: „ Попълнете дребните квадратчета с думи, които дават отговор на описаните по-долу пояснения ”. С течение на времето се появяват ребуси в най-различни форми.
 
 Gulliver/Getty Images-->

Любопитен факт е, че единствената уязвимост на кръстословиците се оказали грешките, допускани от печатарските машини. Тогавашните печатни средства доста постоянно размествали или припокривали квадратчетата. Отчитайки този значителен минус, издателите на „ Ню Йорк уърлд ” спрели  да поместват кръстословици. Силното неодобрение на читателите обаче ги принудило да възобновят страницата, съдържаща новия ребус, само… седмица по-късно.
 
Най-голямото самопризнание за кръстословицата идва през 1924 година, когато американците Дик Саймън и Линкълн Шустър пускат на пазара книга, съдържаща всички кръстословици, оповестени в „ Ню Йорк уърлд ”. Изданието се трансформира в шлагер на американския пазар и единствено за три месеца от него са продадени над 40 000 екземпляра.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР