На 20 януари 2022 година Симеон Сакскобургготски и Маргарита, Царица

...
На 20 януари 2022 година Симеон Сакскобургготски и Маргарита, Царица
Коментари Харесай

Цар Симеон Сакскобургготски и царица Маргарита дочакаха диамантена сватба

На 20 януари 2022 година Симеон Сакскобургготски и Маргарита, Царица Българска и Херцогиня Саксонска празнуват диамантена женитба или 60 години от подписването на гражданския си брак.

На 14 януари 1962 година отец Албендеа, изповедник на Белгийския Крал, прави първата от трите сватбени церемонии, които провеждат двамата. Втората гала е на 20 януари в Лозана, където пред кмета на града подписват цивилен брак.


Снимка kingsimeon.bg

На идващия ден красивата черква във Вевей е претъпкана с народ. За щастливото събитие са поканени родственици, както и българи от четирите направления на света. Благославянето на брака прави митрополит Андрей в съслужение с съветския архиепископ на Швейцария. Кумове са Дмитрий Романов, племенник на последния съветски цар, и Княгиня Мария Луиза. Главата на булката е украсена с българската царска корона, инкрустирана със скъпоценни камъни в цветовете на българския трикольор.

" Много е комплицирано да разтрогнеш три брака - съвсем невероятно ", постоянно се майтапи Царица Маргарита.


Снимка kingsimeon.bg

Н.В. Симеон Сакскобургготски и доня Маргарита се срещат преди царят да постъпи във Военната академия в Съединените щати. Маргарита му прави мощно усещане, само че пътищата им се разделят.

Техни Величества се срещат инцидентно за пръв път през 1958 година в нощта на празника на Сан Хуан в мадридския клуб " Пуерта де Йеро ". " На процедура това беше единственият танц, който танцувах в Пуерта де Йеро, тъй като това място не ми харесваше доста. Когато я видях, тя изглеждаше някак доста тъжна и изящна и я поканих на танц. Беше извънредно красива, грациозна и одухотворена. Казах й, че отивам във военна академия в Съединените щати. И тя ми отговори: Виж ти, аз пък ще вървя там през декември на посетители на една другарка ", споделя след години Цар Симеон ІІ.

Надежда му дава новината за предстоящето й посещение при другарка в Америка. Научил адреса, Царят й изпраща покана за годишния бал на академията, само че заминаването й за Япония не разрешава да се видят. Срещат се още веднъж в Мадрид през лятото на идната година.


Снимка kingsimeon.bg

Решават да се оженят, само че още веднъж поражда набожен проблем, защото Маргарита е католичка. Римската черква слага условие - некатолическата страна да даде документално заричане, че децата от този брак ще бъдат кръстени католици. Симеон не би могъл да одобри това, без да наруши Търновската конституция. Обръща се към изтъкнат юрист, специалист по брачни въпроси, който намира казус през 1938 година в Япония. Местният свещеник поел отговорността за брака сред католичка и губернатор-шинтоист, без да изисква каквито и да било гаранции.

За да преодолее компликациите, Н.В. Симеон ІІ посещава два пъти Ватикана. Приет е от Папа Йоан ХХІІІ, който назовават " Българския папа ". Светият отец, прекарал повече от 10 години в България, съхранява топли усеща към Царското семейство.

Н.В. Цар Симеон II: България има голям капацитет в културния туризъм и балнеологията
Българският цар Симеон II има една фантазия, за която продължава да работи. Да види по какъв начин България се трансформира в страна, която цени, обича и...
Прочети повече
Снимка kingsimeon.bg

Царицата майка Иоанна също се включва в търсенето на решение, употребявайки положителните си връзки със Светия отец - бивш нунций в София Монсеньор Ронкали. Усилията им се увенчават с триумф. На 10 август 1961 година Нейно Величество Царица Иоанна афишира годежа.

През май 1961 година е разгласен годежът на Хуан Карлос Бурбонски и София Гръцка, която е православна. В същото време в Рим към момента заседава Вторият ватикански събор, чиято цел е възстановяване връзките сред Католическата и Православната черква. Тези условия спомагат за удобното развиване на събитията.

Петте деца на царското семейство - княз Кардам Търновски, който към този момент е мъртвец след тежка злополука, княз Кирил Преславски, княз Кубрат Панагюрски, княз Константин Асен Видински и княгиня Калина израстват в атмосферата на обич и съгласие. Всички дружно спортуват, пътуват, родителите им предават любовта си към природата. Получават положително обучение и приказват свободно по няколко езика. Цар Симеон ІІ и Царица Маргарита се радват и на 11 внуци.


Снимка kingsimeon.bg
Сакскобургготски опровергава: Нямам тонове злато, нито друго поданство
Симеон Сакскобургготски излезе с публично опровергаване на изказванията в " Аргументи и обстоятелства ", че има американско поданство и че семей...
Прочети повече
Когато Цар Симеон ІІ взема решение да се върне в Родината и основава Национална движение „Симеон Втори", Царица Маргарита го поддържа и го последва с подготвеност, макар че това я отделя от децата, дома и приятелите в Мадрид. С комизъм тя си спомня за идването в двореца Врана, когато трябвало да прекарат първата нощ в спални чували.

Царицата бързо печели благосклонностите на хората с непринуденост, внимателно наличие и леко стеснителната си усмивка. Мнозина я виждат да се разхожда из София, да пътува с градския превоз, да кара колело, да се разхожда в планината. Не търси гласност за благотворителната си активност - една от традициите в царското семейство, която тя съхранява. Деликатно поддържа брачна половинка си във значимите и в сложните моменти. А Царят постоянно търси с взор наличието й, когато двамата би трябвало да участват на публични събития.

Преди години в изявление за испанското списание " Hello " Сакскобургготски декларира за брачната половинка и децата си:

" Тя е до мен цели 57 години и се е справяла с всички условия. Знаете ли, беше доста мъчно за фамилията ми, защото медиите твърдяха, че със завръщането си ще се опитам да възстановя монархията и уредя децата ми на основни позиции, несъмнено всичко това беше незаслужено. Затова, вместо да оставя фамилията ми, да бъде до мен и да ме поддържа, аз ги приканих да стоят надалеч от България, с цел да не се основават проблеми. Единственият, който не подлагаха на критика, беше единият от синовете ми, доктор ".

Сакскобургготски и доня Маргарита остават да живеят в България, в двореца Врана, само че децата и внуците им остават да живеят отвън страната.

Още от ОБЩЕСТВО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР