На 20 януари 2022 г. по покана на Софийската филхармония

...
На 20 януари 2022 г. по покана на Софийската филхармония
Коментари Харесай

Новият цигулков концерт на Емил Табаков със софийска премиера

На 20 януари 2022 година по покана на Софийската филхармония гост-диригент ще бъде маестро Емил Табаков. Столичани ще имат шанса да чуят за първи път най-новата му комбинация - Концерт за цигулка и оркестър. Солист ще бъде Светлин Русев. Програмата добавя и  " Фантастичното дюкянче " от Оторино Респиги.

Създаването на музикална творба с сходен мащаб не е постоянно събитие в културната ни действителност, по тази причина не беше изненада, че новият Концерт за цигулка и оркестър от Емил Табаков получи своята премиера на 3 октомври 2021 година в границите на един от най-престижните български фестивали - " Мартенски музикални дни ", освен това на закриването на дълго чаканото издание, в което беше маркирана 60-годишнината на форума.

Композиторът споделя, че вдъхновението за написване на Концерта идва от станалите традиция фестивални срещи на някогашни ученици на русенското Национално учебно заведение по изкуствата " Проф. Веселин Стоянов ", в които нормално взе участие и Светлин Русев. " Получава се извънредно хубава атмосфера - креативна и другарска. Тази сила ми даде концепцията да напиша нещо тъкмо за този оркестър със този солист и във връзка тази годишнина ", сподели създателят в изявление през есента.

За предизвикването да изсвири Концерта за цигулка и оркестър за повторно под палката на създателя блестящият български цигулар Светлин Русев описа в изявление за предаването " Алегро виваче " по " Хоризонт ". Чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР