На 20 декември Православната църква отбелязва св. Игнатий. Когато денят

...
На 20 декември Православната църква отбелязва св. Игнатий. Когато денят
Коментари Харесай

Игнажден е! Какви са традициите и обичаите

На 20 декември Православната черква отбелязва св. Игнатий. Когато денят се пада в неделя, се измества с ден напред - 19 декември.

Наричат го Игнатий Богоносец, тъй като когато бил малко дете, Исус Христос го вдигнал на ръце и споделил на учениците си “Истина ви споделям, в случай че се не обърнете и не станете като деца, няма да влезете в царството небесно. ” Свети Игнатий служи четиридесет години като свещеник на църквата в Антиохия. Римският император Траян го хвърлил на лъвовете, тъй като не желал да се моли на римските богове. След гибелта си светията се явявал на вярващите в него и им помагал при лекуването на разнообразни тежки заболявания. На този ден стартират и родилните страдания на Божията майка.

В българските вярвания денят се назовава Игнажден и за народа на 20 декември стартира Новата година. Денят се счита, че има магическа мощ и за това предците ни следели всички знаци и знаци през този ден, правили се и доста вълшебен ритуали.

В огнището се слагало огромно дърво, наречено Бъдник, с него се викало Бъдни вечер. Вярвало се, че в случай че надникнеш в огъня на Бъдника, ще видиш предишното и сегашното си. Неомъжените моми слагали в огъня Еньовска китка с цел да видят лика на брачна половинка си.

Много присъщ за този ден е ритуалът " Полазване ". Домакините били в очакване кой ще бъде първият посетител в дома. Какъвто е " полазникът ", такава ще е годината, считали те. Полазникът пристигал рано заран, носейки дърво в ръката, поздравявал стопаните и пожелавал: " Да ви е честита младата година! ". След това разравял с пръчка добре огнището с Бъдника, с цел да излязат искри и изричал: " Колко искрици, толкоз пиленца, шиленца, теленца, дечица, мед и масло, бяла пшеница по сираци, бедняци и по цялостен народ! ". След това поръсвал с пшеница и благославял да порасне жито там дето е расло и дето не е расло. На стола, където стоял Полазникът, слагали глава чесън срещу вълшебства, по-късно стопаните го гощавали богато и дарявали с забрадка и риза.

Дните от Игнажден до Бъдни вечер се назовават " Мъчници " и се счита, че през тези дни нераждалите дами не би трябвало да подхващат домакинска работа, с цел да раждат по-лесно.

На Игнажден всички работят интензивно. Почиства се цялата къща, а метлата, с която е заметено, се изхвърля дружно с боклука. На дребните деца се издърпват ушетата, с цел да порастват по-бързо.

Трапезата на Игнажден

На Игнажден стопанката меси обредна пита с квас, която вечерта се разчупва, у който остане по-голямото парче се счита, че в него ще е шанса.

Приготвя се жито и царевица за благодат и първо се дава на момите в къщата. Готвят се и сармички. Домакинята давала по два ореха на всеки от фамилията а на Бъдни вечер се гадаело по тях. Месят се колачета за здраве, на масата участва също ошав, картофи, ястия с праз или булгур, мед. Но наложително постни ястия.

На празника не се изнася нищо от вкъщи " да не излезе берекетът ", не се желае и дава на заем, а като се върнеш отнякъде, би трябвало да се върнеш с цялостни ръце.

Казват, че, в случай че на Игнажден вали сняг, годината ще е плодородна. Слънчево ли е - ще има суша, облачно ли е - реколтата ще е добра.

Имен ден имат: Игнат, Игната и техните производни: Игнатий, Игнатка, Искра, Искрен, както и Пламен, Огнян и техните производни: Пламена, Оги, Огнемир, Огнемира.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР