На 2 юли 2020 г. родителите на децата, които не

...
На 2 юли 2020 г. родителите на децата, които не
Коментари Харесай

Над 9000 деца без късмет се надяват на ваучери за детски градини

На 2 юли 2020 година родителите на децата, които не са " изтеглени " в лотарията за детски ясли и градини ще излязат на митинг за трети път, с цел да подсетят българските държавници, че над 9000 деца чакат реда си за държавни детски заведения. Третият митинг " " е следващият обезверен опит на родителите да провокират Столична община да компенсира по какъвто и да е метод децата, които не са " спечелили " от лотарията.



Била съм и от двете страни на барикадата, когато с боязън чакам ранната съботна заран, която предопределя орисите на хиляди родители. Само едно влизане в имейла, с цел да прочета със свито сърце следващото известие, което дефинира дали децата ми и са " късметлии ", или  " каръци ". Нищо че към този момент четвърто потомство живеем на еднакъв адрес, нищо че и двамата родители не само че работим, ами плащаме осигуровки и налози. Защото добре познаваме задълженията си на жители, само че очевидно Столична община комфортно не помни отговорността си към нас. 

Сега, години по-късно, се радвам на безметежното си онлайн битие в системата на ИСОДЗ, тъй като най-малката ми щерка пораства с " привилегията " на трето дете. Но това не е ориста на хиляди фамилии в столицата. Именно поради тях би трябвало за следващ път да излезем на улицата. Този път с вярата, че децата, които са изтеглили " късата съчка ", могат да се снабдят с ваучери, които да " компенсират " всяко дете, неприето в общинска ясла и детска градина. Организаторите, които са съдружие от жители,  изискват ваучерите да се употребяват по ясни правила – в частни детски заведения, заведения от различен вид /кооперативи, центрове/, при съблюдаване на планувани нормативни условия. Ако те са в размер на 500 лв. месечно – толкоз, колкото коства и издръжката на всяко едно дете в държавните детски заведения, родителите ще могат по-лесно да си разрешат таксите в частните детски градини, които варират от 550 лв. до 1200 лв.. 



Затова  е време да застанем зад гражданската самодейност, която се бори против безизходицата, в която са сложени българските родители и срещу бездействието на самата Столична община. " На ясла при Бойко Борисов " ви кани да я посетите, в случай че и вие като уредниците вярвате, че лотарията е безумна неправда. И че колкото и нови градини да бъдат издигнати – това няма да реши казуса с неприетите хиляди дребни деца. Една от самодейностите на митинга е " построяването на палат от кашони, като децата ще бъдат оставяни в спонтанното детско заведение, където да играят ", коментират уредниците с фейсбук страница и група " Ваучери за неприетите деца в ясли и градини "

Според тях на митинга всички родители би трябвало да имат правото да решат сами по какъв начин да гледат децата си. А притиснати от събитията доста майки се отхвърлят от специалностите си, с цел да останат да гледат децата си у дома, тъй като не могат да си разрешат скъпи частни детски ясли и градини. 

Много дами желаят и се усещат чудесно да гледат децата си сами до по-късна възраст, само че доста други не могат да си го разрешат или имат потребност и от професионалния си живот, с цел да се усещат пълноценни. Важното е дамата да има право да реши сама, безапелационни са протестиращите родители. И питат защо млади, здрави дами в трудоспособна възраст биват наложително изключвани от икономическия живот. И по какъв начин след 3 до 6 години насилствен, неплатен отпуск те възвръщат професионалните си позиции. И най-много: как веднъж предходна през това, една жена се взема решение на последващо дете.

Затова уредниците канят всички родители и деца, без значение дали са " спечелили ", или " изгубили " от
лотарията, да поддържат младежите на България, с цел да се раждат деца и с цел да се съблюдават техните права. 

 
Детските градини отварят, алтернативите остават

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР