На 2 януари църквата почита Свети Силвестър - папа Римски.

...
На 2 януари църквата почита Свети Силвестър - папа Римски.
Коментари Харесай

На Силвестровден се чисти боклука

На 2 януари църквата уважава Свети Силвестър - папа Римски. Този ден се назовава още Карамановден, Волски празник, Риначовден, Силвестри, Силвестровден. Според обичая празникът има очистителен темперамент, обвързван е с почистване. Традицията повелява да се измете боклука, който не е изхвърлян от Коледа, напомня DarikNews.bg

В нощта против празника момците, които са коледували, проведени в дружини, обикалят домовете, в които има наедрял впрегатен добитък. Тръгват с музика и песни, носят фенери. Стопаните държат отключени портите, а в обора оставят пита, месо и вино за дружината. Специален подарък, би трябвало да е подготвен от мома, която чака обичаният ѝ да пристигна.

Мъжете почистват обора, взимат каквото са им оставили и си потеглят, без да се обадят. На другия ден може да бъдат поканени на посетители от стопанина, на който са ринали.

Ако някой момък е афектиран или отхвърлен от обичаното момиче, на Св. Силвестър той може да си отмъсти, като му върне обидата. Вместо да изрине обора, той хвърля още тор вътре. Тежко на мома, за която се разбере, че по този начин е отмъстена. Ако това се случи, бащата бърза да почисти срама още преди да е съмнало. Празникът завършвал с огромно хоро на площада.

В Западните Родопи назовават деня Сполезов и гледат кой пръв ще влезе в къщата. Гостът би трябвало да е добър и състоятелен човек, с цел да бъде и годината, която идва добра и заможна. На трапезата не се поставят свинско месо и сланина, с цел да бъдат здрави животните.

Свети Силвестър се родил в Рим. Негов преподавател във вярата и науката бил благочестивият презвитер Кирин. В столицата на международната империя тогава идвали доста странници, а младият Силвестър доста обичал да ги подслонява в гостоприемния си дом. Когато станал на 30 години, Силвестър бил ръкоположен за дякон от папа Милтиад, а след неговата гибел бил определен за Римски свещеник и станал 35-тия папа. Преименувал неделния ден от " ден на слънцето " в " ден Господен ", тъй като в неделния ден Господ Иисус Христос възкръснал от мъртвите.

Днес имен ден честват всички, които носят името Гopан, Гopица, Силвия, Силва, Силвана, Силвена и Силвестър.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР