На 2 април 1922 г., преди 100 години, Daimler-Motoren-Gesellschaft (DMG)

...
На 2 април 1922 г., преди 100 години, Daimler-Motoren-Gesellschaft (DMG)
Коментари Харесай

Mercedes в XIII. Targa Florio преди 100 години

На 2 април 1922 година, преди 100 години, Daimler-Motoren-Gesellschaft (DMG) взе участие сполучливо в XIII. Targa Florio в Сицилия. Състезателният автомобил Mercedes 115 hp Grand Prix взима успеха - граф Джулио Масети е първи на финала на фамозното шосейно съревнование със своя частен спортен автомобил след 6 часа, 50 минути и 50,4 секунди.

Състезателните коли с компресорно зареждане на мотора също отпразнуват международната си премиера на Targa Florio през 1922 година и това проправи пътя за триумфите в моторните спортове на Mercedes-Benz през идващите години. Премиерата на механичната компресия благодарение на компресор Roots е предвестител на огромния триумф на туристическите компресорни коли на Mercedes-Benz от фамилията S през 20-те и началото на 1930-те, както и на спортните коли Grand Prix от първата ера на Сребърните стрели от 1934 година

Targa Florio 1922 е успех и за тогавашния основен дизайнер на DMG Пол Даймлер. Защото той дава отговор за създаването на 4,5-литровия атмосферен мотор на спортния автомобил Grand Prix с четириклапанна технология от 1914 година, както и за новите мотори с компресор. Според формалната хроника на тогавашния Daimler-Benz AG, спортният автомобил е първият вид компресор, употребен в съревнование.

В съпоставяне със серийния автомобил, спортният автомобил с компресор може да бъде разпознат по специфичното ориентиране на изпускателната тръба със особено изрязан заден калник. Мощността на мотора в серийното транспортно средство е 66 кВт/90 к.с., а във версията "Sport ", употребена в Targa Florio 1921 е 81 кВт/110 к.с. С компресора шестцилиндровият автомобил прави още един забележителен скок в мощноста - до 107 кВт/145 к.с.

Не единствено в надпреварата, само че даже и по време на пътуването до Сицилия, спортните коли Mercedes потвърждават своята надеждност. От Унтертюркхайм екипът пътува чак до южната част на Италия, както е документирано от исторически фотоси в архивите на Mercedes-Benz Classic.
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР