На 19 януари, когато православната църква в Русия отбелязва Богоявление,

...
На 19 януари, когато православната църква в Русия отбелязва Богоявление,
Коментари Харесай

Гол до кръста, Путин се къпа в ледено езеро на Богоявление

На 19 януари, когато православната черква в Русия отбелязва Богоявление, президентът Владимир Путин тази година реши да съблюдава традицията и да се потопи в мразовитите води на езерото Селигер.

Православната традиция повелява на Богоявление вярващите да се потопят във водата три пъти - в името на Отца, Сина и Светия дух, като знак на кръщението на Исус Христос в река Йордан. В обкръжението на свещеници и икони от локалния Нило-Столобенски манастир, Путин скочи гол до кръста в дупката в леда.
" Температурите край езеро Селигер тази нощ не спадаха под минус 6-7 градуса " , посочи пред публицисти прессекретарят на Путин Дмитрий Песков, представен от ТАСС.
Той увери, че президентът извършва обреда към този момент от години. Кремъл обаче оповестява за пръв път, че Путин е взел участие в него, въпреки той постоянно да посещава православни храмове по време на църковни празници.

Множество руснаци къпаха тази нощ в замръзнали реки и езера в ледения мраз, принудил управляващите в някои райони на Русия да анулират този бит, съобщи Франс прес.

Студовете са достигнали минус 40 градуса в далекоизточна Якутия, заяви министерството на изключителните обстановки, без да посочи броя на участниците в тези прояви.

В Норилск - в Далечния север на федерацията, се вихреха снежни виелици и термометрите посочваха минус 50, по тази причина управляващите взеха решение да анулират ритуала и предложиха никой да не се къпе " заради съображения за сигурност ", заяви РИА Новости.

В прилежащите най-вече православни страни - Украйна и Беларус, празникът също бе уместно маркиран от доста хора, осведомят локални медии.

През 2017 година в богоявленския ритуал участваха над два милиона хора в Русия.

ТАСС прецизира, че не става дума за църковен обред, а за национален бит, на който Руската православна черква гледа благосклонно, в случай че хората се отнасят към него с страхопочитание и нямат здравни противопоказания.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР