На 19 октомври руско-европейската автоматична междупланетна станция “ЕкзоМарс-2016-“Трейс Газ Орбитър

...
На 19 октомври руско-европейската автоматична междупланетна станция “ЕкзоМарс-2016-“Трейс Газ Орбитър
Коментари Харесай

През ноември ЕкзоМарс-2016 ще включи научните си инструменти за пръв път!

На 19 октомври руско-европейската автоматизирана междупланетна станция “ЕкзоМарс-2016 ”- “Трейс Газ Орбитър ” сполучливо възпламени мотора си и стана сателит на Червената планета! До този миг всичко на борда протича по проект, а екипът се готви интензивно за първото включване на научните принадлежности след идването.

Вярно е, че през последните дни няма кой знае какви новости, които да бъдат отразени на уеб страницата по отношение на задачата. След установяването на “ЕкзоМарс-2016 ” в орбита приборите на борда бяха изключени за към четириседмичен интервал. Това значи следното – автоматизираната станция към момента не е направила научни измервания. Тя към момента не е снимала първите си фотоси.

Но това скоро ще се промени.

Текущата орбита на “ЕкзоМарс-2016 ” е мощно елиптична – 300 на 95 000 километра. Станцията прави една цялостна обиколка към Марс за малко повече от четири дни. През 2017 година екипът възнамерява да трансформира орбитата в кръгова. Това ще се реализира чрез техниката “еърбрейкинг ” – най-външният пласт на атмосферата ще допира слънчевите панели и силите на търкане и противодействие ще доведат до снишаване на апогея на орбитата без да има непотребен разход на гориво. Това ще продължи няколко месеца. Основната научна задача ще стартира чак след една година!

Но още този месец се възнамерява пробно включване на научните принадлежности.

Един от главните принадлежности на борда е научният комплекс от спектрометри NOMAD. Учените, работещи с този инструмент, възнамеряват да създадат измервания в границите на две елиптични орбити:

Credits: ESA/NOMAD Team

NOMAD съчетава три спектрометъра, два от които работят в инфрачервения диапазон, а един – в ултравиолетовия. Комплексът е извънредно сензитивен и от него се чака да може да разпознава химичния състав на марсианската атмосфера с висока акуратност, включително се чака най-сетне да разгадае мистерията къде се намира метанът на Марс и какви са му източниците – геологични или биологични. При първичните измервания, които ще бъдат извършени този месец, екипът чака да получи данни и от луната Фобос.

В интервала сред 21-ви и 28-ми ноември за пръв път ще бъде включена камерата CaSSIS. Високоелиптичната орбита не е идеална за нейната работа. По време на перигей “ЕкзоМарс-2016 ” ще прелита край Червената планета с доста по-висока скорост, в сравнение с ще е при общоприетата научна орбита. Така че екипът ще би трябвало да налучка параметрите за синхронизация. Винаги има късмет нещо да се обърка, само че упованията на екипа е да бъдат получени няколко качествени фотоси.

Тези фотоси ще бъдат публично оповестени на 1-ви декември.

За повече информация: NOMAD Twitter, CaSSIS

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР