На 19 октомври отбелязваме за пети път Деня на българо-унгарското

...
На 19 октомври отбелязваме за пети път Деня на българо-унгарското
Коментари Харесай

Ден на българо-унгарското приятелство



На 19 октомври означаваме за пети път Деня на българо-унгарското другарство. Двата народа постоянно са поддържали положителни връзки през годините, което е дало опция и за дейния културен продан сред страните ни. Намираме се и в навечерието на националния празник на Унгария – 23 октомври.

Темата разяснява в “Нашият ден “ Сандра Мишкеди , шеф на Унгарския културен институт в София.

“Има доста българи, които живеят в Унгария. Това са българските градинари, които са почнали да идват в Унгария в края на ХIХ в. и да работят там.

Известно време са се прибирали в България, само че по-късно са се открили. По този метод унгарците се срещат с българите и тяхната работа и са построили положително другарство.

Имаме шанс, че преди 5 години парламентите одобриха този ден като ден на другарството сред двете народи. Празнуваме Деня с най-различни събития.

Тази година ще покажем нещо значително сред България и Унгария. Едно списание, което се споделя “ Хемус “, което се издава в Будапеща. Това е двуезично списание, в което пишат българи, които живеят в Унгария и унгарци, свързани с България. Илюстрациите също са най-много от българи, които живеят в Унгария.



Изложбата в градинката на “Кристал “ е обвързвана с председателството на Унгария във Вишеградската група, която съединява Полша, Чехия, Словакия и Унгария. Изложбата демонстрира устойчива мода и дизайн от тези четири страни.

Чуйте Сандра Мишкеди в звуковия файл.
Снимки: Facebook - Институт Лист София - персонален профил,
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР