На 18 октомври се навършват 40 години от откриването на

...
На 18 октомври се навършват 40 години от откриването на
Коментари Харесай

Навършват се 40 години от откриването на Античния театър в Пловдив



На 18 октомври се навършват 40 години от откриването на Античния спектакъл в град Пловдив.

Темата разяснява в “Нашият ден “ Мая Мартинова , археолог. Та е взела участие в разкриването на амфитеатъра и е началник на отдел на Общинския институт “Старинен Пловдив “.

“Античният спектакъл е открит по отношение на едно огромно инженерно оборудване – прокопаването на тунела под Джамбаз тепе, една от основните транспортни връзки в град Пловдив. Оказва се, че театърът е разположен тъкмо в тази част на този рид – Джамбаз тепе. Откриването става инцидентно през 1967 година.

През 1981 година театърът е открит за модерно потребление по случай 1300 година от основаването на българската страна с зрелище на спектакъла “Медея “.

Реставрация

През годините се поставят грижи, само че и в процеса на реставрационните действия не спряхме процеса на археологически изследвания, които не престават да ни сервират изненади.

През 2016 година в едно късно антично стълбище на орхестрата се разкри фундамент от скулптура на Тит Флавий Котис , само че с разкриването му се оказа, че би трябвало да предатираме най-ранното създаване на Античния спектакъл. До този миг се смяташе, че е издигнат по времето на император Траян, само че се оказа, че това е осъществено през 90-те години на I в. от Новата епоха по времето на император Домициан.

 От каменния документ учените схващат, че Античният спектакъл в Пловдив е най-малко с век по-стар от датировката, която имаше

Тит Флавий Котис, на който е била издигната статуята, е бил правоприемник на последните тракийски владетели и е заемал доста значими длъжности, които са съществували в един римски град.

Чуйте Мая Мартинова в звуковия файл.
Снимки: Уикипедия, БГНЕС
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР