На 18 май Висшия съдебен съвет (ВСС) трябва да реши

...
На 18 май Висшия съдебен съвет (ВСС) трябва да реши
Коментари Харесай

ВСС решава на 18 май за предсрочно освобождаване на Гешев

На 18 май Висшия правосъден съвет (ВСС) би трябвало да реши дали да приключи предварително мандата на основния прокурор. Днес правосъдните кадровици,че тогава ще обсъдят  предложенията и на някогашния правосъден министър Янаки Стоилов, и на сегашния Надежда Йорданова.

Съдебните кадровици към този момент се произнесоха преди време по допустимостта на настояването на Йорданова, през днешния ден направиха това и във връзка с настояването на Янаки Стоилов. За разлика от това на Йорданова, това на Стоилов бе признато в целокупност.

Но процедурни хватки лишиха съвсем два часа и половина на правосъдните кадровици, с цел да стигнат до решението за датата.

Искането на Янаки Стоилов, което предишния юли беше оповестено за неприемливо и след това още веднъж се върна в правосъдния кадрови орган след решение на Конституционния съд и Върховния административен съд, се сочат няколко учредения за предварително преустановяване на мандата на основния прокурор Иван Гешев. Сред тях – изборно разгласяване на специфични разследващи средства от прокуратурата, потреблението на Бюрото за отбрана на очевидци, което преди време беше към основния прокурор, за несвойствени цели, както и изявление на обвинител №1, обвързвано със системата за инцидентно систематизиране на звената.

Заседанието на Висш съдебен съвет предстоящо беше предшествано от задочни реплики сред основния прокурор и Иван Гешев и правосъдния министър Надежда Йорданова за качеството на настояването на Стоилов и по тази причина бави ли преднамерено Йорданова формалното привършване на тази процедура

" Няма никакви юридически учредения и самите изказвания в тях са смешни. Най-вероятно зад тези смешни изказвания седят политически ползи, не бих го нарекъл политическа поръчка, която евентуално интерес имат единствено олигархията и мафията и цената ще я платят българските жители ", сподели Гешев.

" Аз не съм серпантина да бъда в открит спор с господин Гешев по всички изказвания, както по отношение на предложенията за предварителното му освобождение, по този начин по отношение на законопроекти, които са импортирани от Министерски съвет в Народното събрание. Ако някой смята, че може да се смее при осъществяване на процедура в осъществяване на конституцията на Република България, това е негово решение, негова отговорност ", уточни Йорданова.

Днес стана ясно, че закриването на профилираното правораздаване отива на вниманието на Конституционния съд. Главният прокурор е сезирал конституционните съдии, Надежда Йорданова сподели, че няма терзания.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР