На 18 май Китайската асоциация за сателитна навигация и позициониране

...
На 18 май Китайската асоциация за сателитна навигация и позициониране
Коментари Харесай

Услугите „Бейдоу“ са все по-популярни и навлизат в повече индустрии

На 18 май Китайската асоциация за сателитна навигация и позициониране разгласява „ бяла книга “ за развиването на бранша, съгласно която цената на предлаганите от него услуги през 2022 година са били 500,7 милиарда юана или нарастване от 6,76% на годишна база.

След като световната система „ Бейдоу-3 “ стартира да действа през 2020 година, тя в допълнение подтиква и усили търсенето и вложенията в използването на технологията в разнообразни браншове. През 2022 година китайската промишленост за сателитна навигация и услуги за позициониране продължи да поддържа постоянна наклонност на напредък, като структурата непрестанно се оптимизираше, а обсегът на промишлеността продължи да се уголемява.

Данните демонстрират, че главната стойност на продукцията чипове, навигационни данни, терминално съоръжение и инфраструктура, директно свързани с създаването и използването на технологията за сателитна навигация, доближава 152,7 милиарда юана. Като стратегически запас, значима гаранция за националната сигурност и незаместим главен информативен запас за икономическото строителство, „ Бейдоу “ ще служи на икономическото и общественото развиване на Китай в бъдеще.

Общият мащаб на приложенията на „ Бейдоу “ се усилва непрекъснато, основните области също не престават да се развиват, а интернационалното съдействие реализира устойчиво развиване и се отваря нова страница на пазарно насочено, индустриализирано и интернационализирано развиване, съобщи Ю Сянчън, президент на Китайската асоциация за сателитна навигация и позициониране.

Системата „ Бейдоу “ дава обилни благоприятни условия на националната инфраструктура. „ Бялата книга “ демонстрира, че от 2022 година насам тя е ускорила консолидираното си в построяването на енергийна инфраструктура, при създаването на естествени запаси, в селското стопанство, връзките, превоза и други промишлености, като доста е повишила равнището на качествата си за даване на висококачествени услуги за позициониране.

През 2022 година секторът за произвеждане на електрическа енергия продължи да употребява интензивно „ Бейдоу “. До края на 2022 година промишлеността е приключила построяването и разполагането на повече от 2000 енергийни наземни референтни станции за разширение на системата и е разпространявала повече от 500 000 единици от разнообразни типове терминали, предоставяйки надеждни, точни и постоянни услуги за установяване на местоположението с висока точност за интелигентно съоръжение в бизнес приложения, като да вземем за пример самостоятелна ревизия от дронове, ревизия от роботи за подстанции и наблюдаване на кули. Понастоящем всички транспортни средства в енергетиката са оборудвани с терминали „ Бейдоу “ за мониторинг.

В региона на предотвратяването и намаляването на последствията от естествените бедствия до момента допълнително от 10 провинции, в това число Юннан и Съчуан, е въведена универсална система за наблюдаване на геоложки процеси и ранно предизвестие, в основата на която е технологията „ Бейдоу “. Системата съчетава високоточни приемници, дъждомери и други типове датчици за наблюдаване на деформации, разломи и равнищата на подпочвените води на евентуално рискови места, като разрешава отдалечено онлайн наблюдаване в действително време, разбор и ранно предизвестие.

Според Джао Дзичън, представител на Китайската асоциация за сателитна навигация и позициониране, в 17 провинции на Китай са конфигурирани над 22 000 устройства за предизвестие за свлачища с ниска цена и ниска консумация на сила, с което се реализира надеждна предварителна защита, усъвършенства се способността за предизвестие за бедствия и дейно се опазва животът и имуществото на хората.



В бранша на селското стопанство данните на Министерството на земеделието и селата демонстрират, че повече от 50 компании за селскостопанска техника са конфигурирали терминали „ Бейдоу “ като общоприетоо съоръжение в близо 1,6 милиона единици, позволяващи отдалечена употреба и поддръжка на системите за автоматизирано задвижване, наблюдаване на работата, позициониране на риболовни кораби, като се реализира интеграция на данните за работата и 24-часово динамично наблюдаване на прибирането на реколтата от ориз, пшеница, царевица и други съществени зърнени култури.

Ю Сянчън съобщи, че демонстрациите на приложения на системата „ Бейдоу “ са стартирали и в гражданската авиация, железопътния превоз, горското стопанство и незабавната помощ. Тъй като приложението продължава да се уголемява, технологията „ Бейтоу “ и информацията за пространство и време се задълбочават в някои браншове и се образува нов режим на безпилотни и автоматизирани индустриални интервенции.

Системите „ Бейдоу “ освен уголемяват опциите на националната инфраструктура, само че и се употребяват в огромен мащаб в споделената стопанска система, смарт телефоните и други области на всеобщо ползване, като надълбоко трансформират производството и метода на живот на хората.

Според „ Бялата книга “ общият размер на продажбите на терминали за сателитна навигация и позициониране надвиши 376 милиона и през 2022 година, от които 264 милиона смарт телефона с функционалности за сателитна навигация и позициониране. Продажбите на разнообразни типове терминално съоръжение за позициониране, в това число Интернет на нещата, носими, инсталирани на транспортни средства и високопрецизни, надвишават 100 млн. единици. Освен това няколко снабдители на навигационни карти публично минаха към предпочитано позициониране посредством „ Бейдоу “, а междинното на ден потребление надвиши 360 милиарда пъти.

Джао Дзичън декларира, че до края на 2022 година кумулативните продажби на чипове и модули, съвместими с „ Бейдоу “, са надхвърлили 300 милиона, а общият брой на крайните артикули с функционалности за позициониране, в това число смарт телефони, е надвишил 1,3 милиарда. Технологията на чиповете продължава да има прогрес, като скоро ще бъдат пуснати на пазара чипове по 12 нанометра и с ниска консумация на сила.

През 2022 година броят на доставките на смарт телефони на вътрешния пазар ще доближи 264 милиона, от които 260 милиона ще поддържат функционалностите „ Бейдоу “, което съставлява 98,5%.

„ Бялата книга “ демонстрира, че през 2022 година общата стойност на продукцията на китайската промишленост за сателитна навигация и услуги за позициониране доближава 50,07 милиарда юана, което е с 6,76 % повече от 2021 година Сред тях свързаната индустриална стойност, получена от приложения и услуги за сателитна навигация, се е нараснал със 7,54% на годишна база, достигайки 348 милиарда юана.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР