На 18-годишна възраст Ирмгард Фурхнер започва работа като машинописка в

...
На 18-годишна възраст Ирмгард Фурхнер започва работа като машинописка в
Коментари Харесай

Ирмгард Фурхнер - секретарката на злото, която Германия осъди за смъртта на 10 хил. души

На 18-годишна възраст Ирмгард Фурхнер стартира работа като машинописка в нацисткия концентрационен лагер Щутхоф. Взима добра заплата, до момента в който гледа по какъв начин пандизчиите умират от апетит, безсилие или ги убиват - посредством обгазяване или разстрел.

Въпреки че от кабинета си тя може да види килиите, газовата камера и крематориума, тя твърди, че не е чувала нищо за убийствата в лагера. Близо 80 години по-късно съдът в Германия ѝ потърси отговорност.

Фурхнер, която е към този момент на 97 години, беше наказана във вторник от Областния съд в град Итцехо по обвинявания за съучастничество в убийствата на над 10 хиляди души по времето на Холокоста. Тя беше приета за отговорна за това, че е пособия за систематичното изтребване на хора сред юни 1943 година и април 1945 година като стенографка на командира на лагера Паул Вернер Хоппе.

Когато през ноември 2016 година полицията влиза в единичната стая на Фурхнер в дома за възрастни хора, където живее, тя гледа телевизия. Разследващите означават, че е съответна, съсредоточена и от време на време не желае да приказва. Няколко пъти тя им споделя, че счита производството за неуместно - не си спомня за никакви изтезания в лагера, само че помни добре по какъв начин Хоппе ѝ диктувал поръчки за пазаруването на култивиран материали, споделя немският в. " Bild ".

Как стартира всичко?

Фурхнер е родена в Калтхоф край Данциг през 1925 година. Завършва учебно заведение през 1939 година, след което изкарва една година в провинцията и се заема с комерсиално образование.

По време на Втората международна война нацистка Германия под ръководството на Хитлер основава повече от 44 хиляди лагера и други места за отнемане от независимост в страната. Едно от тях е лагерът Щутхоф, където работи и Фурхнер.

Съобщава се, че множеството от смъртните случаи там са се случили в газовите камери, само че към тях се прибавят и зараза от тиф, измръзвания от мраз и гибел от инжекции, поставяни принудително от лекари. А нищо от това не остава прикрито за Фурхнер - по тази причина и медиите в Германия я назовават " секретарка на злото ".

The road to justice can be long, but it’s inevitable. It relates to all guilty of.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР