На 18 февруари изпълнителният директор на Топлофикация- София Сашо Чакалски

...
На 18 февруари изпълнителният директор на Топлофикация- София Сашо Чакалски
Коментари Харесай

Сагата на Мая Манолова с Топлофикация - София продължава

На 18 февруари изпълнителният шеф на Топлофикация- София Сашо Чакалски или негов юрист ще би трябвало да се яви на делото по жалбата на омбудсмана Мая Манолова за отхвърли до информация, което тече от години. Това бе решено на днешното съвещание на Административния съд - София ". Причината за отлагането на гледането на разногласието е процесуална неправилност от страна на съда при конституирането на ответника.
Съдебната сага, която продължава трета година, си заслужава, тъй като би трябвало да бъде накарано сдружението да дава цялата информация за своята активност на действителния притежател т.е. 1,5 млн. жители, живеещи в София ", изрично съобщи пред публицисти след отлагането на делото Мая Манолова.
Разказвайки за първия рунд на сагата Манолова посочи: " спечелихме първите борби, само че Топлофикация не се съобрази с напътствията на съда. Очевидно от сдружението се считат за недосегаеми, недлъжни да се преценяват със правосъдни инструкции и разпоредби " и изрази неразбиране какво има да крият и за какво не дават обществено поисканата обществено информация, която се отнася до събрани от жителите на столицата суми. Според нея може би въпросите опират и до Столичния общински съвет, който е принципал на Топлофикация - София - не би трябвало ли да накарат най-сетне управлението на сдружението да промени отношението си към столичани, да дава информация за това по какъв начин харчи парите на жителите на София ?
" Въпросът е кардинален - за това би трябвало ли Топлофикация да осведоми столичани, сиреч, своите притежатели, своите началници по какъв начин харчи техните пари ", безапелационна е Манолова и посочи, че и новото управление на Топлофикация - София още веднъж крие от хората значима информация. Ръководствата се сменят, само че методът на ръководство си остава същият, разяснява Манолова.
Тя напомни, че след встъпването в служба като изпълнителен шеф Сашо Чакалски е поел ангажимент, че ще даде желаната информация. " В диалог в омбудсманството изрази учудване по какъв начин може да не бъде предоставяна информация по тематики, които вълнуват столичани ", съобщи Манолова и означи, че му е изпратила две напомнителни писма и е минало доста време до момента в който в края на предходната година е получила фиктивен отвод за желаната информация. " Нищо ново под слънцето. И това управление на Топлофикация не си държи на думата и счита непредставянето на информация за възможно държание ", разяснява Манолова. " Това са парите на столичани, прибрани от тях по правосъдни каузи като юрисконсулски хонорари. Става дума за сума сред 10 и 15 млн лева, става дума и за няколко милиона, платени на адвокатски адвокатски фирми, за които би следвало столичани да знаят ", акцентира Манолова.
Омбудсманът напомни, че се водят каузи и във връзка с Софийска вода, които се водят от прокуратурата, защото жителите нямат право да нападат решенията на КЕВР. Единствените, които могат да нападат решенията на регулатора, са или прокуратурата, или самите В и К сдружения, които нямат интерес, защото настояванията им постоянно се удовлетворяват. " Проблемите в връзките сред монополните сдружения и жителите би следвало да се търсят и в работата на КЕВР и законодателството, което им дава право да се държат по този възмутителен метод ", безапелационна е Манолова. Всичко е в ръцете и на народните представители, към които насочвам зов няколко пъти за смяна на законодателството, с цел да създадат салдото на ползите вероятен, добави тя и акцентира, че сега ползите на монополните сдружения надвиват над тези на жителите. По думите ѝ монополните сдружения вършат безусловно каквото си желаят - дефинират се безпричинно високи цени, в които се включват всевъзможни разноски, в това число за адвокатски адвокатски фирми, скъпи поправки, първокласни разноски и прочие

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР