На 17 юли от 18:00 ч. в Националния природонаучен музей

...
На 17 юли от 18:00 ч. в Националния природонаучен музей
Коментари Харесай

Откриват изложбата #artscience: Научно-творческа резиденция в музея

На 17 юли от 18:00 ч. в Националния природонаучен музей - Българска академия на науките изложбата „ #artscience: Научно-творческа резиденция в музея ще отвори порти за всички любопитни да схванат съвместими ли са науката и цифровите изкуства и по какъв метод могат да си бъдат потребни и взаимно да се допълват.

 

Входът е свободен по време на откриването, а до края на месец юли всеки, закупил музеен билет, ще може да прегледа артистичните обекти в зала „ Левентис “, зала „ Палеонтология “, зала „ Птици “ и зала „ Ботаника “. Четирите произведения на студенти от Националната художествена академия, които ще бъдат показани, са основани под менторството на научни ръководители от Българска академия на науките и вплитат научни тематики и методология, артистични изразни средства и нови технологии. Те ще могат да бъдат видени и претърпени под формата на новаторски арт съоръжения, даващи опция на посетителите по атрактивен и наличен метод да се допрян до проучванията на Националния природонаучен музей – Българска академия на науките (НПМ-БАН) и Института по биоразнообразие и екосистемни проучвания – Българска академия на науките (ИБЕИ-БАН) - домакини в интердисциплинарната „ artscience “ резиденция. „ Невидими връзки “ показва взаимовръзката сред индивида и природата в пространството на зала „ Птици “.

 

Посредством звукови системи, задействани посредством датчици, образният актьор Йоана-София Вангелова под научното менторство на ас. Асен Игнатов, НПМ-БАН, „ одушевява “ експонираните препарати на птици, представители на биоразноoбразието в България. Видеоинсталацията „ Обвивки “ слага въпроса за отрицателното влияние на индивида върху едни от най-застрашените влечуги в България - сухоземните костенурки. В плана си образният актьор Ралица Георгиева с теоретичен наставник гл. ас. доктор Емилия Вачева, ИБЕИ-БАН, наслагва сниман и фрагментиран човешки облик върху мозайка от железни листове във формата на коруба на костенурка.

 

С творбата „ Наслоено време “ образният актьор Люба Мазнова с теоретичен наставник Владимир Николов, НПМ-БАН, приканва публиката да насочи любопитен взор към дълбините на земната история и я провокира да се замисли за мястото на всеки един от нас тук и в този момент, както и за следите, които оставяме след себе си. За да реализира това, авторката употребява библиотеката за уеб-базирани творби p5.js, посредством която основава една непрекъснато разрастваща се визуализация на геоложките процеси и тектонските цикли.  Инсталацията „ еco.exe “ на образния актьор Таня Неделчева с теоретичен наставник доктор Сълза Палпурина, НПМ-БАН, предлага живописен прочит на симбиозата сред растения и гъби, като наблюдава процесите им на развиване и взаимоотношение в границите на едно на пръв взор лимитирано пространство, само че в действителност представляващо дребна екосистема. Авторката ползва композиция от цифрова медия - проектирана анимация и биологични материали, които учените събират на терен.

създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР