На 17 октомври Китайската народна република отбелязва Националния ден за

...
На 17 октомври Китайската народна република отбелязва Националния ден за
Коментари Харесай

Как Китай победи бедността и удиви целия свят?

На 17 октомври Китайската национална република отбелязва Националния ден за понижаване на бедността. Това е изключително алегоричен ден към днешна дата, тъй като става въпрос за страна, чието население преди десетилетия е било формирано от стотици милиони небогати селяни, до момента в който през днешния ден може да се каже, че Китай е първата страна в света, която победи безспорната беднотия. Но с цел да не сме голословни, дано да забележим обстоятелствата, както и по какъв начин съумяха китайците да се оправят с този тежък за хората камшик - бедността.

Трябва да имаме поради особената история на Китай, а точно обстоятелството, че от 19-ти век до 1949-та година и основаването на Народната република, страната е била обект на набези, шантаж и унижения от страна на колониалните империи на Запада, както и в положение на вътрешни междуособици. Това в допълнение е възпирало развиването на китайския народ и е влошавало неговото материално и обществено състояние. Когато през 1949 се основава Народната република, тя заварва едно най-вече селско население, което живее в изискванията на изключителна беднотия и съществуване, което по същността си е покрай Средновековието, макар хилядолетните достижения на китайската цивилизация. Как тогава се получава по този начин, че през днешния ден Китай е едно съвременно, развито и проспериращо общество, чийто триумфи изненадват целия свят?

През 1980 година Брутният вътрешен продукт на глава от популацията на Китай е едвам 200 $, до момента в който през 2022 се чака да доближи съвсем 12,000 $. Или с други думи, за 42 години Брутният вътрешен продукт на глава от популацията на китайците е повишено с цели 60 пъти! Това е невиждано в човешката история и в никакъв случай друго общество не е постигало сходно нещо. Всъщност, половината от този напредък е реализиран през последните 10 години, което е още по-изумително.

Напоследък с напъните на цялата партия и държавното управление, изключително в лицето на водача Си Дзинпин, Китай изкара от беднотия последните 98 милиона небогати хора в страната. Над 128,000 села са изкарани от листата с небогати обитаеми места към края на 2020 година. С други думи, Китайската национална република реализира нещо, което никоя друга страна в човешката история не е постигала. Изкара едно оскъдно селско население, по-многобройно от цялото население на Европа, от беднотия.

Това се дължи и на изумителните китайски стопански, научно-технически, политически и търговски триумфи. Китайската нация реализира за няколко десетилетия това, за което на Запада са му трябвали 2 века. При това, би трябвало да се означи, че до момента в който доста западни страни забогатяват с помощта на системата на колониализма, при която се експлоатират народите на Африка, Азия и Америките, с цел да обогатяват колониалната страна, Китай реализира това с напълно лични старания и в границите на съдействието си с десетки страни по света.

От голямо болшинство безграмотни селяни, през днешния ден китайската нация е от най-добре образованите в света, а китайските възпитаници, студенти и учени реализират изумителни триумфи във всички сфери на образованието и науката. Китайските научни разработки през днешния ден съставляват 27,2 % от най-цитирания 1 % научни разработки и публикации в света. Средно на година Китай е разгласил по над 407,000 научни разработки и проучвания, по отношение на, да вземем за пример, малко над 293 хиляди за Съединените щати. И това е нация, в която преди 60 години милиони поданици на селата са били необразовани.

Благодарение на такива триумфи и старания, точно Народната република съумя да изкара 800 милиона от линията на бедността от 1980 до наши дни. Битката на Китай против бедността води до изгоди и възстановяване на живота за най-големия брой хора в човешката история. Неслучайно продължителността на живота в Китай през 1950 приблизително е била 43 години, до момента в който през днешния ден е 77,3 години и продължава да се усилва, с помощта на вложенията и напъните на Пекин в региона на опазването на здравето, обществената политика, климата и качеството на живота.

Постижението на Китай за справяне с бедността е в благозвучие със 17-те цели на Организация на обединените нации за стабилно развиване UNSDG, които са част от Програмата на Организация на обединените нации за стабилно развиване до 2030 година. И тук Китай е постигнал цел номер 1 съвсем 10 години преди предстоящото и графика.

Нека да напомним, че през 1990 година, когато Световната банка разгласява за първи път данни за хора, които живеят под прага на бедността, две трети от жителите на Китай попадат в тази категория. През 2013 година на всеки трети окръг от Китай е сложена класификацията " обиден от бедността ". Всичко това е към този момент в историята, тъй като бедността е съвсем изцяло изкоренена в Китай.



През 2016 година Пекин изпраща 775,000 длъжностни лица в провинциите за период от една до три години, с цел да се захванат с работа за облекчение на изискванията на живот в бедните региони на страната. А през 2019 година китайското държавно управление усилва финансовата си поддръжка, като за задачата на справяне с бедността отделя 91 милиарда юана. Китайската банка за развиване дава от своя страна 400 милиарда юана за финансиране на планове за унищожаване на бедността и дава обещание през 2019 година още толкоз пари. Това в допълнение към изумителният напредък на Брутният вътрешен продукт и развиване на науката, технологиите, медицината, търговията и инфраструктурата, води до реализиране на огромната цел за победа над бедността.

Победата над бедността е индикация, че Китай е на път да реализира своите " две цели на столетието ", които бяха сложени още на 18-ия Конгрес на Китайската комунистическа партия - построяването на Общество със средно ниво на богатство (сяокан) до 2021 година и превръщането на страната в " изцяло развита и напреднала до 2049 година ".

Примерът на Китай е инфекциозен в позитивния смисъл, тъй като тази година, когато се отбелязва Националният ден за понижаване на бедността, Китай ще може да се похвали освен че е премахнал бедността измежду своите жители, само че и е съдействал за битката с нея в десетки страни в Азия и Африка. Така да вземем за пример, в границите на самодейността " Един път, Един пояс " са основани извънредно доста работни места в редица страни от Азия и освен. Трябва да прибавим и изключителните старания на Китай по време на Ковид пандемията, да се помогне на най-бедните и наранени страни.

И това се случва в миг, когато редом с достиженията на Китай в тази сфера, да вземем за пример, в развитите западни страни като Съединени американски щати, от 40 до 50 милиона американци живеят в изискванията на беднотия (от 329 милиона население на Съединени американски щати към 2020). И до момента в който някои западни страни изнасят главно оръжия и " цветни революции " в Третия свят, Китай изнася филантропична помощ, технологии и разцвет.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР