На 17 ноември /четвъртък/ от 18:35 ч. в концертна зала

...
На 17 ноември /четвъртък/ от 18:35 ч. в концертна зала
Коментари Харесай

Симфония на композитора Серджан Бюйюкедес ще прозвучи за пръв път в Шумен


На 17 ноември /четвъртък/ от 18:35 ч. в концертна зала „ проф. Венета Вичева “ жителите и гостите на Шумен ще имат опция да чуят първото осъществяване на написаната особено за този концерт Симфония № 1 от композитора Серджан Бюйюкедес /световна премиера/ под диригентството на маестро Ерхан Торлулар.

В програмата ще прозвучи и Концерт за цигулка и оркестър оп. 77 от Йоханес Брамс с невероятния тон на „ Гуарнери “ в осъществяване на Роман Федчук /цигулка/, оповестиха от шуменската Симфониета, която провежда концерта взаимно с фондация „ Европейска музикална академия “.

Роден в Украйна, Роман Федчук прави соловия си дебют на 11-годишна възраст с Лвовската филхармония, изпълнявайки концерта за цигулка на Менделсон. Роман Федчук учи в Московската консерватория " П. И. Чайковски " и диригентство в Националния музикален университет в Букурещ.
От 1994 година живее в Прага и основава интернационалния отбор от солисти " Concertino ", който се показва сполучливо в Чехия, Франция, Испания и Германия. Той е създател и на квартета Ludwig Piano Quartet, с който е записан компактдиск на пиано квартетите Брамс и Дворжак (2003). Той е и професор в Държавната консерватория в Пилзен (Чехия) и член на жури в разнообразни чешки и интернационалните състезания за цигулка.

Като солист свири с редица оркестри в разнообразни страни, а като гост-диригент се изявява в Чехия, Румъния, Германия. Той е чест посетител на европейските музикални фестивали в Германия, Франция, Испания, Русия, Чехия, Молдова. Проф. Роман Федчук свири на цигулка, която е ювелирен шедьовър направен от един от най-хубавите европейски майстори Андрея Гуарнери. Той е учредител на династията Гуарнери и възпитаник на Николо Амати. Цигулката е неповторима с това, че е направена през 1673 година и е една от дребното в международен мащаб непокътнати в доста положително положение.

Ерхан Торлулар учи виола и пиано в Анадолската гимназия по изящни изкуства в Бурса в интервала 1993-1997 година През 1997 година той е един от двамата турски студенти в Европейския юношески оркестър, които изнасят концерти в Дармщад (Германия) и Трондхайм (Норвегия). През 1997 година е признат със стипендия във факултета по музика и театрални изкуства към университета Билкент, катедра по доктрина и комбинация. Между 2000-2004 година дирижира Başkent Chamber Orchestra в Анкара, а през 2005 и 2006 година е диригент на Селчукския камерен оркестър на университета Селчук. Между 2003 година и 2009 година по време на своето образование /за степен магистър/ в Университета за музика и театрални изкуства Билкент учи комбинация, хорово и оркестрово диригентство и музикална доктрина.

През декември 2004 година получава специфичната премия на селекционната комисия за своята творба „ Симфония “ в Националния конкурс за комбинация „ Неджат Ф. Ечаджибаши “ в Измир.

В момента работи в катедрата по комбинация и оркестрово диригентство в Университета за изящни изкуства Мимар Синан и дава уроци по солфеж, естетика, инструментознание, хор и оркестър. Концертира с Академичния оркестър на Музикална академия " проф. Панчо Владигеров " и с Академичния оркестър на консерваторията в Мерсин.
Серджан Бюйюкедес е роден през 1989 година в Истанбул. Започва музикалното си обучение като студент по кларинет през 2000 година в Държавната консерватория на Истанбулския университет за изящни изкуства Мимар Синан. През 2003 година става студент по комбинация в същия университет. След като приключва бакалавърска степен продължава образованието си като магистър и получава магистърска степен по комбинация през 2013 година, а през 2021 година стартира втората си магистърска степен като студент по кларинет.

Като кларинетист той взе участие в разнообразни оркестри като Истанбулския филхармоничен оркестър на Борусан, Държавния симфоничен оркестър на провинция Бурса, Истанбулския хор на кларинетите и Турския юношески симфоничен оркестър.

От 2010 година преподава кларинет, солфеж, оркестър, хор, естетика, инструментознание в Университета за изящни изкуства Мимар Синан и други институции.

Пиесите на Буюкедес са изпълнявани на разнообразни подиуми из цяла Турция. Неговите многочислени аранжименти на национални песни са изпълнени от видни ансамбли като Истанбулския флейтов отбор и Истанбулския хор на кларинетите.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР