На 17 август Регионалният исторически музей в Перник и Мин

...
На 17 август Регионалният исторически музей в Перник и Мин
Коментари Харесай

130 години от създаването на Мини Перник

На 17 август Регионалният исторически музей в Перник и Мин индъстри означават 130 години от основаването на Мини Перник.
Събитието ще се организира на 17 август от 18.00 часа, пред постройката на Минна дирекция - Перник. “Това е денят, когато е направена първата копка в местността Кулата, известна с името “Старите рудници ”.

В момента там се намира подземният музей, която е единствен на Балканския полуостров - той се намира в две от галериите на първия рудник ”, споделя Силвия Нотева , организатор секция „ Нова История на България “ към РИМ – Перник.

Откриването на въглищна мина води до стопански, обществени и демографски събития и трансформира живота на селището - развива се инфраструктурата, внезапно нараства популацията и неговото богатство.

Започва индустриален напредък в Перник, разраства се търговията.Преди освобождението това е едно малко нормално българско село от 1027 души, добавя Силвия Нотева. 

За празника е планувана неповторима галерия, осветена от достоверни миньорски лампи, които са употребили при започване на рудодобива, ще има също празнична стратегия, както и молитва за здраве.

През двата празнични дни - 17 и 18 август, любопитните ще могат да посетят двата музея гратис.

Чуйте повече в диалога на Елена Пъневска в звуковия файл .
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР