На 16 октомври, петък, от 18:00 часа в Музея на

...
На 16 октомври, петък, от 18:00 часа в Музея на
Коментари Харесай

100 години Тревненска школа

На 16 октомври, петък, от 18:00 часа в Музея на хумора и сатирата се открива представителната галерия „ 100 години Тревненска школа “, отдадена на 100 годишнината от откриването на учебното заведение.
Изложбата включва произведения, основани през последните три години от възпитаници от XII клас в специалностите „ Интериорен дизайн “, „ Художествена дърворезба “ и „ Иконопис “. Повечето от тях са дипломни работи.
Неизменна е връзката сред НГПИ „ Тревненска школа “ и Музея на хумора и сатирата. Още от основаването на Музея до през днешния ден ученици на учебното заведение вземат участие във всички издания на Габровското биенале, в групови и независими изложения в залите на Смешната къща. От 1996 година насам гении от гимназията показват свои творби в редица изложения, като част от дълготрайната стратегия на Музея за приобщаване на млади художници към хумористичното изкуство.
Национална гимназия за приложни изкуства „ Тревненска школа “ –Трявна, съхранява и развива традициите на Тревненската възрожденска иконописна и дърворезбарска школа като дава професионална подготовка на възпитаници от цялата страна в три специалности „ Художествена дърворезба “, „ Интериорен дизайн “ и „ Иконопис “. Открито е през 1920 година като Държавно столарско учебно заведение. Целта е била да се запазят локалните занаятчийски обичаи в региона на художествената обработка на дървото. Фактически, това е първата решителна крачка за обновяване на художествените занаяти и национални обичаи, чиито функционалности и значение след Освобождението затихват.
 Първи нови изложения в Музея на хумора и сатирата Първи нови изложения в Музея на хумора и сатирата
На 19 юни от 18:00 часа в Музея на хумора и сатирата в Габрово ще се организира първото събитие от началото на пандемията. Ще бъдат открит...
Идеята за основаването на учебното заведение е отвторатаполовинанаXIX век. Принадлежи на огромния възрожденски художник Николай Павлович, който през 1861 година посещава Трявна по покана на Петко Р. Славейков.
От основаването си до през днешния ден учебното заведение минава през разнообразни форми на своето развиване – от столарско учебно заведение, през техническа гимназия по градоустройство, до колеж по дърворезба и вътрешна архитектура. През 1976 то се трансформира в Средно особено художествено учебно заведение за приложни изкуства, а от 2009 е преобразувано в Национална гимназия за приложни изкуства. 
До края на годината следва публично честване на 100-годишнината на учебното заведение. На 30 октомври тя ще бъде маркирана със серия от събития в Трявна, а през декември ще бъде публикуван внушителен азбучник по случай юбилея.
Вижте част от творбите в
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР