На 16 октомври отбелязваме празника на авиацията и Военновъздушните сили

...
На 16 октомври отбелязваме празника на авиацията и Военновъздушните сили
Коментари Харесай

Празник на авиацията и 111 години от първия български боен полет

На 16 октомври означаваме празника на авиацията и Военновъздушните сили и 111 години от първия български военен полет. По този мотив Музеят на авиацията в Крумово през днешния ден показва специфична стратегия.

Изцяло нова стратегия се показва във връзка 111-ата годишнина от първия български военен полет в Европа. Има и документална галерия, която е обвързвана с годишнината на основаването на парашутната тайфа у нас.

На 16 октомври 1912 година двамата поручици Радул Милков и Продан Таракчиев за първи път употребяват самолета като бойно средство в небето над Одрин. Двамата прелитат над Одринската цитадела с немски аероплан. Затова таза дата се счита за начало на българската бойна авиация.

За дребните гости има проведени забавни игри. Могат да се видят и музейните експозиции навън, както и вътре в музея. Той е отворен за гости до 17:00 часа.

" Повече от 65 експоната имаме, които са свързани с авиацията в България. Те са от всички сфери на както споменахме към този момент бойната транспортната селскостопанската санитарната гражданската авиация т.е. това което е била в България през последните 70-80 години ", сподели Рада Банянлиева – шеф на Музея на авиацията

Боян Цочев: " Като дете са ме водили моята майка и татко и в този момент аз повеждам моите деца. Колкото повече могат да научат за историята си, им е от изгода на децата. Мисля, че в случай че има повече места за гледане, с цел да ги водим, е по-добре. "

Вижте повече в директното включване на Галена Паскова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР