На 16-и април 2023-а година празнуваме Възкресение Христово.Датата на Великден

...
На 16-и април 2023-а година празнуваме Възкресение Христово.Датата на Великден
Коментари Харесай

Великден е! Ето кой празнува имен ден днес

На 16-и април 2023-а година честваме Възкресение Христово.

Датата на Великден е плаваща и се дефинира по отношение на лунния календар. Празникът се дефинира от първото пълнолуние след деня на пролетното равноденствие.

В разнообразни евангелски текстове се загатва, че Исус Христо е предсказвал разпъването си на кръста и Възкресението след три дни. Така и става, когато на третия ден след погребението Му Мария Магдалена отива с други дами в гробницата, с цел да намаже тялото на Исус с благовонни масла, каквато е била древноюдейската традиция, намира гробницата празна.

Приготовленията за Великден протичат през цялата предишна седмица, която се назовава Страстна седмица. На славянски език " пристрастеност " значи " страдалчество ".

Великден се чества в продължение на три дни. Сутринта в неделя всички отиват на черква за тържествената литургия и се връщат със запалени свещи у дома, като се поздравяват с " Христос Воскресе! ".

На този ден младоженците гостуват на своите кумове, родители и на девера. Те носят кошница с червени яйца и козунаци. Посрещат ги с богато подредени трапези.
На Великден имен ден честват Велик, Величко, Величка, Велика, Велико, Велислав, Велин, Велко, Вельо, Велка, Велина, Вили, Вельо. Желаем ви доста здраве, триумфи и благополучие!
 

 
Източник: dama.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР