На 16 години съм, търся си работа за след училище,

...
На 16 години съм, търся си работа за след училище,
Коментари Харесай

За какво да внимавате, ако тийнейджърът ще работи през лятото

" На 16 години съм, диря си работа за след учебно заведение, уикендите, както и цялото лято. "

" Ученик съм и си диря сезонна работа, желая и бързо възприемам. "

С началото на лятната почивка сходни изявления в обществените мрежи зачестяват, нерядко без знанието на родителите, на които е отредено да научат за проектите на децата си едвам откакто всичко е уговорено.

За учениците първата работа е значима, тъй като построява трудови привички, дава самочувствие от първите стъпки в живота на възрастните и обезпечава, несъмнено, спомагателни джобни. Някои работни места обаче крият опасности и по тази причина " Дневник " потърси информация и заключи най-важните правила, които би трябвало да бъдат следвани, в случай че малолетни стартират работа.

Не по-малки от 16 години

Според българското законодателство децата над 16 години могат да работят.

В обособени случаи - като присъединяване във кино продукции да вземем за пример, се позволява и деца на 15 години да правят трудова активност. Тогава документите се подписват от родител, като се изисква категорично неговото единодушие.

Винаги с трудов контракт

Държавният орган, който следи за спазването на трудовото законодателство - Изпълнителната организация " Главна ревизия по труда ", предлага младежите постоянно да изискват сключването на трудов контракт.

В случай че се съгласят да не подписват публично документи, те няма да имат писмени доказателства, че в действителност са работили, нито какви хонорари им дължи работодателят, а контролните органи ще бъдат възпрепятствани да защитят правата им, напомнят от инспекцията. Подобен сюжет би се осъществил и ако младежите сключат контракт при фиктивни условия, т.е. против по-ниско от действително получаваното заплащане или за по-кратък работен ден от действителното работно време. Така чиновниците не биха могли да потвърдят, че работят на цялостен работен ден и че работодателят им дължи частта от възнагражденията, контрактувани устно.

Работна седмица - до 35 часа

Работната седмица за малолетните е от 35 часа, или най-много по 7 часа дневно. За тези направени часове малолетните чиновници би трябвало да получават най-малко минималната работна заплата за страната.
При нарушавания младежите или родителите им могат да на Изпълнителната организация " Инспекция по труда " и да подадат сигналите в.
Основно малолетни чиновници се наемат в областта на хотелиерството, ресторантьорството и търговията - браншове, в които обичайно не доближава личен състав.

Извънредният и нощен труд са неразрешени

По закон младежите не могат да работят изключително или през нощта. Най-късният час, до който могат да са ангажирани от работодателя, е 20 ч., а най-ранният - 6 ч. заран. Забранено е също да правят работа отвън техните физически или душевен благоприятни условия и в рискова за здравето им среда.

Важно конкретизиране е, че законодателството прави разлика само сред малолетните и пълнолетните младежи. Навършилите 18 година, без значение дали са възпитаници, имат всички права и отговорности, каквито имат пълнолетните служащи и чиновници.

По-дълъг отпуск

Работещите възпитаници имат право на отпуск, който е в продължен размер - най-малко 26 дни вместо 20, както е в общия случай, показват от Инспекцията по труда.

Специален режим има и за учениците и студентите, които работят целогодишно - те имат право на заплатен отпуск в размер 25 работни дни за всяка образователна година. Той се употребява със единодушието на работодателя и без значение от всички останали типове отпуски. От инспекцията споделят, че отпускът може да се употребява едновременно или на части и не се дава на чиновници, които повтарят образователната година по неуважителни аргументи. Учещите имат право еднократно и на заплатен отпуск от 30 работни дни за подготовка и явяване на зрелостен или държавен изпит, както и за подготовка и отбрана на дипломна работа, дипломен план или дисертация.

Когато учащите аплайват в учебно заведение или университет, за които са нужни полагане на изпити, те имат право на заплатен отпуск:

Процедурата за започване на работа

Работодателите би трябвало да дават отговор на редица условия, с цел да наемат малолетни чиновници. Те са длъжни да уведомяват младежите и техните родители или попечители за вероятните опасности в работата и за ограниченията, подхванати за обезпечаване на здравословни и безвредни условия на труд.

За да стартират работа, младежите би трябвало да отидат на обзор при персоналния си доктор, който да издаде здравно уверение за постъпване на работа. Родителите би трябвало да подпишат декларация, че са известени за вероятните опасности в работата и за ограниченията, подхванати за обезпечаване на безвредни условия на труд от страна на работодателя. Нужно е още копие от персоналната карта на ученика. В случаите, в които учениците са наемани по време на образователната година, учениците би трябвало да вземат от учебното заведение си служебна записка за началото и края на образователните занятия. В случаите, в които учениците са на 15 години, е належащо и документално единодушие на родител за сключването на трудов контракт.

Документи от работодателя

Работодателите са длъжни да създадат оценка на риска, на който ще бъдат изложени малолетните чиновници. Оценката включва устройството на работното място, типа и разположението на работното съоръжение, типа и степента на въздействие на физически и химически субстанции, организацията на работния развой и равнището на подготовка и осведоменост на младежите. След това работодателите би трябвало да обезпечат ограничения за отбрана на здравето и сигурността на чиновниците.

Процедурата на наемане на малолетен чиновник включва още правене на здравно умозаключение от службите по трудова медицина. То се издава въз основата на удостоверението от извършения медицински обзор при персоналния доктор, типа и характера на работата, резултатите от оценката на риска в работната среда, както и обезпечените ограничения за сигурност и отбрана на здравето.

Последната стъпка преди сключването на трудов контракт с малолетни чиновници е работодателят да получи позволение от Изпълнителната организация " Главна дирекция по труда ". Към молбата за приемане на позволение работодателите би трябвало да приложат:

Срокът за приемане на позволение е 7 дни.

Над 3 хиляди възпитаници ще работят това лято

През май и юни, месеците, в които младежите и работодателите приготвят нужните документи за работа през ваканцията, Изпълнителната организация " Главна ревизия по труда " е издала 3159 позволения за наемане на младежи до 18 години и 83 за възпитаници до 16 години. Това бе обявено от ведомството в отговори на въпроси на " Дневник ". От началото на годината до май в това число Инспекцията по труда е издала 2545 позволения.

От организация показаха, че след прекратяването на рестриктивните мерки поради пандемията от COVID-19 заявките от работодателите още веднъж нарастват. Издадените позволения през 2022 година са даже повече, в сравнение с са били през предпандемичната 2019 година През миналата година Инспекцията по труда е издала близо 12 хиляди позволения, а през 2019 година - 9400.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР