На 16.01.2024 г. моторният кораб Верила“, на който бяха открити

...
На 16.01.2024 г. моторният кораб Верила“, на който бяха открити
Коментари Харесай

Корабът „Верила“ е освободен от ирландските власти

На 16.01.2024 година моторният транспортен съд „ Верила “, на който бяха открити към 300 кг наркотични субстанции (кокаин), бе освободен от управляващите в Ирландия и ще отплава от пристанище Фойнс по-късно през днешния ден. Това оповестиха от притежател на плавателния съд „ Параходство Български морски флот “ АД.

Ръководството на компанията благодари на ирландските проверяващите органи „ за бързите и резултатни дейности по определяне на отговорните лица “. От там декларират, че ще продължи да спомага на следствието и в бъдеще, с цел да може причинителите да бъдат осъдени с цялата суровост на закона.

„ Параходство Български морски флот “ АД има намерение да  предприеме паралелни правосъдни дейности против всички лицата, за които се откри и потвърди съпричастност към това тежко закононарушение, споделя кап. Александър Калчев, изпълнителен шеф на компанията.

Един от притежателите на „ Параходство БМФ “, Кирил Домусчиев, разяснява проблема пред публицисти след днешното показване на целите на Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР), която от началото на годината се съставлява от Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).

Това не е нито първият, нито ще бъде последният случай в международното мореплаване, когато транспортен съд на дадена компания се употребява от престъпни детайли, които, за наслада, са за арестувани и се надявам да получат своите присъди “, разяснява Домусчиев.

Според него фактът, че корабът „ Верила “ към този момент е освободен от ирландските управляващи, е доказателство, че компанията няма нищо общо с нерегламентирания товар.

Ако компанията имаше виновност, корабът щеше да е иззет “, сподели ръководителят на КРИБ.

Той е безапелационен, че оперативното управлението на „ Параходство БМФ “ се е справило доста добре с проблема, съдействано е от самото начало на управляващите.

Масова процедура е да се употребяват даже доста по-големи и по-реномирани компании от нашата от хора от екипажа за транспорт на такива пакети от Америка за Европа. За страдание бяхме пострадали, само че считам, че мениджмънта се оправя добре в разяснение на проблема “, добави Домусчиев.

Той удостовери пред публицистите, че компанията е понесла съществени финансови загуби от проблема, без да прецизира какъв брой тъкмо.

Финансовата вреда занапред ще се пресметна, тъй като от момента, в който е разтоварен, до освобождението му, натрупа загуби и разноски “, сподели Домусчиев.

Той разяснява и проблема с другия транспортен съд на компанията – „ Руен “, който беше похитен предходната година от сомалийски пирати.

Водят се диалози, потърсихме подпомагане от външно министерство и търсим подпомагане от всички, които могат да оказват помощ. Сомалийските пирати желаят единствено пари “, посочи съсобственика на компанията.

Той описа, че военните не са посмели да се намесят поради риска за живота на хората.

Всичко е в ръцете на договарящите, с присъединяване на непознати експерти “, сподели ръководителят на КРИБ.

По неговите думи корабът е покорен в зона, в която в никакъв случай до тогава не е имало пиратски набези и тъкмо след този случай военните към този момент са почнали да ескортират комерсиалните кораби и в този район.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР