На 15 юни отбелязваме Световния ден на вятъра. Това е

...
На 15 юни отбелязваме Световния ден на вятъра. Това е
Коментари Харесай

15 юни - Световен ден на вятъра

На 15 юни означаваме Световния ден напразно. Това е ден за преоткриване напразно, неговата мощ и благоприятни условия, с които може да промени нашия свят. В началото - през 2007 година, събитието се празнува единствено в Европа, само че от 2009 година - и в целия свят.

Европейската асоциация за вятърна сила (EWEA) и Световния съвет за вятърна сила (GWEC) координират Световния ден напразно посредством мрежа от сътрудници. Партньор за България е Асоциация на производителите на екологична сила.

Световният ден напразно е ден за откриването на работата, която са свършили пионерите по света. В повече от 75 страни в целия свят работят вятърни паркове, които създават сила от чист и възобновим източник.

Днешният ден е мотив за посещаване на вятърен парк, за среща с специалисти и по-подробно информиране по отношение на вятърната сила.

Събития

1215 година — В Англия е подписана Магна харта, ограничаваща правата на монарха за сметка на правата на аристокрацията и църквата.
1253 година — Българският цар Михаил II Асен подписва контракт с Дубровник, ориентиран против сръбския крал Стефан Урош I.
1389 година — Състои се Битката на Косово поле (стар стил), при която Османската империя побеждава обединените сили на сърби и босненци.
1510 година — Папа Лъв X отлъчва от църквата Мартин Лутер за разкол.
1826 година — В Цариград избухва Бунт на еничарите с присъединяване на към 20 000 наемници, който е срещу решението на султан Махмуд II да модернизира армията и да сътвори постоянна турска армия.
1836 година — Арканзас става 25-я щат на Съединени американски щати.
1858 година — Изигран е първият мач по Австралийски футбол.
1863 година — Излиза първият брой на вестник Гайда, редактор на който е Петко Славейков.
1876 година — В резултат на цунами в Япония умират към 28 000 души.
1907 година — В Хага стартира Втората международна мирна конференция с присъединяване на представители на 44 страни.
1911 година — Основана е корпорацията Tabulating Computing Recording Corporation (IBM).
1930 година — В София е основан Съюз на славянските сдружения.
1954 година — В Базел, Швейцария, е основан европейският футболен съюз УЕФА.
1969 година — По време на вътрешната премиера на пиесата на Георги Марков „ Аз бях той “ (режисьор Методи Андонов) в Сатиричния спектакъл представлението е спряно и забранено; по-късно на същия ден Георги Марков напуща страната, с цел да избегне гонене.
1976 година — 7 (33) Народно заседание преизбира Тодор Живков за ръководител на Държавния съвет и държавен глава; Станко Тодоров за министър-председател на България и Владимир Бонев за Председател на Народното събрание.
1977 година — В Испания са извършени първите демократични избори след 41 години тоталитарно ръководство.
1985 година — Спускаемият модул на руския галактически уред Вега-2 изследва атмосферата и повърхността на Венера.
1988 година — В Пакистан е признат за висш закон Шериата, което на процедура значи, че страната става ислямска република.
1994 година — Израел и Ватикана откриват дипломатически връзки след дългогодишните искания на Израел за безразличието на католическата черква по време на Холокоста.
2001 година — Китай, Русия, Казахстан, Киргизстан, Таджикистан и Узбекистан основават Шанхайска организация за съдействие.
2006 година — Сърбия признава независимостта на Черна гора.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР