На 15 януари, в последните си дни, Държавният департамент на

...
На 15 януари, в последните си дни, Държавният департамент на
Коментари Харесай

Предупреждения за коронавирус - дипломати разкриват опасностите в Ухан още през 2017 г.

На 15 януари, в последните си дни, Държавният департамент на президента Доналд Тръмп излезе с изказване със съществени изказвания за произхода на пандемията Covid-19. В изказването се споделя, че американската разследваща общественост разполага с доказателства, че няколко откриватели от лабораторията по вирусология на Ухан са имали признаци, сходни на Covid през есента на 2019 година, което значи, че китайското държавно управление е криело основна информация за огнището в продължение на месеци - и че лабораторията, макар че " се показва като гражданска институция ", организира секрети проучвателен планове с китайската войска. Държавният департамент твърди, че това е скрито от китайско държавно управление и съобщи, че " Пекин продължава да прикрива жизненоважна информация, нужна на учените да защитят света от този гибелен вирус ", написа Politico, цитирайки Джош Рогин от Washington Post, създател на " Хаос под небето: Тръмп, Си и борбата за 21 век ".

Точният генезис на новия ковид остава мистерия и до през днешния ден, само че търсенето на отговори не се свежда единствено до мятане на виновност. Освен в случай че източникът не е локализиран, същинският път на вируса не може да бъде проследен и учените не могат да проучат вярно най-хубавите способи за попречване на бъдещи огнища.

Историята на китайското държавно управление, че пандемията се е популяризирала от пазара за морски блага във Ухан е първата и затова най-широко признатата доктрина. Но пукнатините в тази доктрина постепенно се появиха през късната зима и пролетта на 2020 година Първият прочут случай на Covid-19 в Ухан, оголен през февруари, нямаше връзка с пазара. Китайското държавно управление затвори пазара през януари и го дезинфекцира, преди да бъдат взети подобаващи проби. Едва през май китайските центрове за надзор на болесттите отхвърлиха теорията за пазара, признавайки, че нямат визия по какъв начин е почнала болестта.

През пролетта на 2020 година в държавното управление на Съединени американски щати някои чиновници започнаха да виждат и събират доказателства за друга, може би по-обезпокоителна доктрина - че огнището има връзка с една от лабораториите в Ухан, измежду които WIV, водеща в света център за проучване на коронавирусите по прилепите.

За някои в държавното управление името на лабораторията е познато. Нейните проучвания върху вируси на прилепи към този момент бяха привлекли вниманието на американски дипломати и чиновници в посолството в Пекин в края на 2017 година и предизвестяват Вашингтон, че учени в лабораторията са докладвали " за сериозен дефицит на уместно подготвени техници и следователи, нужни за безвредно ръководство " на подобен вид лаборатория.

Предупрежденията на дипломатите до Вашингтон са подценени. Когато разгласих предизвестията през април 2020 година, това възпламени спор, който към този момент мина от теоретичен и криминалистичен въпрос към политически проблем, защото предходният вътрешен спор на държавното управление на Съединени американски щати за вероятната връзка на лабораторията преля към в обществен. На идващия ден Тръмп съобщи, че " проверява ", а държавният секретар Майк Помпео прикани Пекин да " почисти " произхода на огнището. Две седмици по-късно Помпео сподели, че има " големи доказателства ", сочещи към лабораторията, само че не даде нито едно от упоменатите доказателства. Докато връзките на Тръмп и китайския президент Си Дзинпин се разплитаха, а администрацията намерено обвиняваше лабораторията в Ухан, връзките сред Съединени американски щати и Китай потеглиха надолу.

Тъй като пандемията се разгоря в международен мащаб, историята на произхода значително бе отделена от общественото отразяване на рецесията. Но вътрешният държавен спор продължи, дали Съединените щати би трябвало да разгласяват повече информация за това, което знаят за лабораторията и нейната допустима връзка с огнището. Изявлението от 15 януари бе изчистено от разследващата общественост, главните данни към момента бяха държани в загадка. Вероятно това бе замислено като сигнал - показващ, че съществуват косвени доказателства и че теорията заслужава по-нататъшно изследване.

Сега новият екип на Джо Байдън балансира, призовавайки Пекин да разгласява повече данни, като в същото време отхвърля да утвърди или оспори спорните изказвания на администрацията на Тръмп. Историята на произхода остава заплетена както във вътрешната политика, по този начин и в връзките сред Съединени американски щати и Китай. Миналият месец съветникът по националната сигурност Джейк Съливан излезе с изказване, в което изрази " дълбока угриженост " по отношение на иден отчет от екип от Световната здравна организация, който обиколи Ухан - даже посети лабораторията - само че китайските управляващи отхвърлиха решаващи данни.

Преди повече от четири години, доста преди този въпрос да се взриви като интернационална точка на напрежение сред Китай и Съединени американски щати, историята стартира с просто предизвестие.
 Китай проверява мистериозна вирусна пневмония, заразила десетки
Китай проверява мистериозна вирусна пневмония, заразила десетки

Потвърдени са общо 44 случая в централния град Ухан

В края на 2017 година висши чиновници в региона на опазването на здравето и науката в посолството на Съединени американски щати в Пекин участваха на конференция в китайската столица. Там те видяха презентация на ново изследване, извършено от група китайски учени, в това число няколко от лабораторията в Ухан, взаимно с Националните здравни институти - НЗИ на Съединени американски щати.

От експлоадирането на ТОРС (Тежък изострен респираторен синдром - SARS) през 2002 година - смъртоносна болест, породена от различен ковид, излъчен от прилепи в Китай - учени по целия свят търсят способи за прогнозиране и ограничение на бъдещи огнища на сходни болести. За да подкрепи напъните, НЗИ финансира редица планове, в които участваха учените от WIV, в това число огромна част от работата на лабораторията Ухан с коронавируси на прилепи. Новото изследване бе озаглавено " Откриването на богат генетичен фонд от свързани с ТОРС от прилепи коронавируси дава нови данни за произхода на ковид на ТОРС. "

Американските чиновници научиха, че тези откриватели са разкрили популация от прилепи от пещери в провинция Юнан, която им е дала визия за възникването и разпространяването на коронавирусите на ТОРС. Изследователите се похвалиха, че може да са разкрили пещерата, където произлиза истинският ковид на ТОРС. Но всичко, от което американските дипломати се интересуваха бе, че тези учени са разкрили три нови вируса, които имат неповторима характерност: те съдържат " шипчест протеин ", който е изключително добър при захващане за характерен рецептор в човешките белодробни кафези, прочут като ACE2 рецептор. Това значи, че вирусите са евентуално доста рискови за хората - и че тези вируси в този момент са в лаборатория, с която те, американските дипломати, значително не са осведомени.

Знаейки смисъла на откритието на вирусолозите от Ухан и знаейки, че лабораторията с най-високо равнище на биобезопасност (BSL-4) на WIV е относително нова, чиновниците в опазването на здравето и науката на американското посолство в Пекин вземат решение да отидат до Ухан и да ревизират. Като цяло посолството изпраща три екипа от специалисти в края на 2017 година и началото на 2018 година, с цел да се срещнат с учените от WIV, измежду които Ши Дженгли, постоянно наричана " дамата прилеп ", заради богатия си опит в проучването на коронавируси, открити при прилепите.

Когато беседват с учените от WIV, американските дипломати са шокирани от чутото. Китайските откриватели им споделят, че нямат задоволително добре подготвени техници, които да ръководят безвредно лабораторията BSL-4. Учените от Ухан желаят повече поддръжка, с цел да приведат лабораторията в сходство с най-високите стандарти.

Дипломатите пишат две известия до Вашингтон, в които рапортуват за визитите си в лабораторията на Ухан. Трябва да се направи повече, с цел да се помогне на лабораторията да отговори на най-високите стандарти за сигурност, изясняват те и призоват Вашингтон да се заеме. Те също по този начин предизвестяват, че откривателите от WIV са разкрили, че нови коронавируси на прилепи могат елементарно да заразят човешките кафези и употребяват същия клетъчен път от истинския ковид на ТОРС.

Взети дружно, тези две неща - изключително рискови групи вируси, които се учат в лаборатория с действителни проблеми с сигурността - бяха предизвестие за евентуална рецесия за публичното здраве, изясни един от създателите на предизвестията. Те желаят информацията да е некласифицирана, с цел да може повече хора да четат и споделят, само че няма отговор от щаба на Държавния департамент и те в никакъв случай не са оповестявани обществено. И до момента в който напрежението сред Съединени американски щати и Китай се увеличи през 2018 година, американските дипломати изгубиха достъп до лаборатории като тази от WIV.

" Това бе сигнален изстрел ", сподели американски чиновник. " Те молеха хората да извърнат внимание на протичащото се. " И светът ще обърне внимание задоволително скоро, само че тогава към този момент щеше да е прекомерно късно.

Тази информация не ми е предоставена от нито един политически чиновник от администрацията на Тръмп, както неправилно допуснаха мнозина в медиите. Всъщност държавният секретар Помпео се ядоса, когато разбра за приключването. Той трябваше да поддържа фасада на положителни връзки с Китай и тези разкрития биха го затруднили. Тръмп и президентът Си се договориха по време на телефонен диалог на 26 март да спрат словесната война, избухнала, когато китайски посланик съобщи в Twitter, че пандемията може да е породена от американската войска. Това подтикна Тръмп да стартира да го назовава " китайски вирус ", съзнателно обвинявайки Пекин по расистки метод. В този апел Си предизвести Тръмп, че равнището на съдействие с Китай за сериозно съоръжение в най-мрачния миг в Съединени американски щати ще бъде застрашено от продължаващите обвинявания.

След като получих информацията от източник, се обадих за реакция от други американски чиновници, на които имах вяра. Това, което открих бе, че единствено месеци след пандемията, огромна част от държавното управление към този момент вярваше, че вирусът е изтърван от лабораторията на WIV, вместо теорията от животно на човек на пазара за морски блага в Ухан или някаква друга естествена среда, както съобщи китайското държавно управление.

Всяка доктрина за произхода на пандемията би трябвало да регистрира обстоятелството, че огнището на новия ковид - или с формалното му име SARS-CoV-2 - се появи за първи път в Ухан, на прага на лабораторията, която има една от най-големите международни сбирки от коронавируси на прилепи и имат най-близкия прочут родственик на SARS-CoV-2, вирус, прочут като RaTG13, който Ши разпознава в лабораторията си.

В изявлението си през март Ши сподели, че когато за първи път са й споделили за вируса в нейния град, тя е помислила, че чиновниците са сбъркали, защото тя би предположила, че такъва пандемия би избухнала в Южен Китай, където живеят множеството от прилепите. " Никога не съм очаквала сходни неща да се случат в Ухан, централен Китай ", сподели тя.

Към април американските чиновници в NSC и Държавния департамент започнаха да събират косвени доказателства, че лабораторията WIV, а не пазарът за морски блага, в действителност е източникът на вируса. Предишното пояснение за огнището бе изцяло правдоподобно, смятаха те, до момента в който второто би било извънредно съвпадане. Но длъжностните лица не можеха да кажат това на глас, защото нямаше нито едно твърдо доказателство. И в случай че държавното управление на Съединени американски щати упрекна Китай в неистина за огнището без твърди доказателства, Пекин сигурно ще ескалира още повече напрежението, което значи, че американците може да не получат медицински материали, от които обезверено се нуждаеха за битка с бързото разпространяване на SARS-CoV-2 в Съединените щати.

Сенаторът от Арканзас Том Котън наподобява не се тревожеше от тези съображения. На 16 февруари той предложи изцяло неоснователна лична доктрина, потвърждавайки по Fox News, че вирусът може да е пристигнал от китайската стратегия за биологична война - предполагайки, че е основан съзнателно за ликвидиране на хора. Това не бе подкрепено от нито едно известно проучване: И до през днешния ден учените значително се съгласяват, че вирусът не е " планиран ", с цел да бъде смъртоносен; SARS-CoV-2 не демонстрира доказателства за директна генетична операция. Освен това лабораторията на WIV разгласява част от проучванията си за коронавирусите на прилепите, които могат да заразят хората - това не е равнището на секретност, което бихте очаквали от тайната стратегия за оръжия.

Спекулациите на Котън с историята за произхода се разространиха и ескалираха в медиите, той подкопа непрекъснатите старания в други елементи на държавното управление на Съединени американски щати да се открие точния генезис и естеството на пандемията. От този миг нататък публицистите и политиците свързаха подправената концепция за ковид като китайско биооръжие с правдоподобната концепция, че вирусът е инцидентно освободен от лабораторията на WIV, което е надалеч по-политически въпрос.

" Вашингтон пост ": Съединени американски щати са следили лабораторията в Ухан, набедена за Коронавирус - 19

Спекулации за произхода на ковид

След като разгласих на 14 април във Washington Post за предизвестията в Ухан, Помпео прикани обществено Пекин да " почисти " произхода на огнището и седмици по-късно съобщи, че има " големи доказателства ", само че той отхвърли да показа други доказателства.

В същото време някои членове на разследващата общественост разкриха пред моите сътрудници, че не са разкрили " никакви твърди доказателства ", че огнището произлиза от лабораторията. Това бе правилно в прочут смисъл. Заместник-съветникът по националната сигурност Матю Потингер помоли разследващата общественост да потърси доказателства за всички вероятни сюжети за експлоадирането, в това число пазара или лабораторна неточност, само че те не откриха никакви твърди доказателства и за двете. Липсата на доказателства не е доказателство за липса. Имаше пропуски в разузнаването, а и разследващата общественост не знаеше, по този начин или другояче.

Голяма част от научната общественост също отхвърли отчета ми, като уточни обстоятелството, че естествени аргументи са вуновни за други вирусни огнища и че те са по-честият провинен, а не произшествия. Но доста от учените, които се оповестиха в отбрана на лабораторията, бяха откриватели сътрудници и финансиращи организации на Ши, като ръководителя на световния здравен съдружие с нестопанска цел EcoHealth, Питър Дасак; проучванията им бяха свързани с нейните и в случай че лабораторията на Ухан бе забъркана в пандемията, щеше да им се наложи да отговорят на доста сложни въпроси.

По същия метод американските учени, които познаваха и работеха с Ши, не можеха да кажат сигурно, че нейната лаборатория не е обвързвана с огнището, тъй като няма метод те да знаят какво тъкмо прави лабораторията на WIV отвън техните взаимни планове. Пекин заплаши Австралия и Европейски Съюз, че даже са предложили без значение следствие на произхода на вируса.

През май китайски чиновници на Центровете за надзор и предварителна защита на заболяваиния обявиха в китайските държавни медии, че са изключили опцията пазарът на морски блага да е произходът на вируса, като изцяло се отхвърлят от истинската публична доктрина. Що се отнася до самата " жена прилеп " - Ши не смяташе, че теорията за лабораторна злополуки е толкоз невъзможна. В изявлението си през март тя разказа трескаво търсене в записите на личната си лаборатория, откакто научи за огнището на ковид в Ухан. " Можеше ли да е от нашата лаборатория ", питаше се тя.

Ши сподели, че се е почувствала облекчена, когато не е намерила новия ковид в своите файлове. " Това в действителност ме претрупа. Не бях спала с дни. " Разбира се, в случай че беше разкрила вируса, тя евентуално нямаше да може да го признае, като се има поради, че китайското държавно управление убеждаваше света, настоявайки, че лабораторията няма общо с огнището.
 Съединени американски щати разкриха данни, свързващи произхода на COVID-19 с институт в Ухан
Съединени американски щати разкриха данни, свързващи произхода на COVID-19 с институт в Ухан

Служители са болни през есента...

Основен мотив на тези китайски и американски учени, които оспорват теорията за лабораторни злополуки е, че китайските откриватели са правили работата си намерено и са разкрили проучванията на ковид. Този мотив бе употребен, с цел да нападат всеки, който не има вяра, че китайските учени в лабораторията нямат нищо общо с огнището.

Но един върховен чиновник от администрацията ми сподели, че доста чиновници в разнообразни елементи на държавното управление на Съединени американски щати, изключително NSC и Държавния департамент, са вярвали, че тези откриватели не са били толкоз открити, колкото се твърди.

Това, за което се тревожеха е проучване " облага от функционалност ", при което вирулентността или преносимостта на рискови патогени съзнателно се усилва. Целта е да се помогне на учените да предскажат по какъв начин вирусите могат да се развиват по способи, които нараняват хората, преди този момент да се случи в природата. Но заобикаляйки естествените еволюционни цикли на патогените, тези опити основават риск от зараза, породена от индивида, в случай че се случи лабораторна акцидент. Поради тази причина администрацията на Обама наложи мораториум за такива опити през октомври 2014 година

Институтът по вирусология Ухан намерено е взел участие в научноизследователска активност в партньорство с университети и институции в Съединени американски щати. Но формалният представител ми сподели, че държавното управление на Съединени американски щати има доказателства, че китайските лаборатории правят проучвания в доста по-голям мащаб, в сравнение с обществено е оповестено, което значи, че поемат повече опасности допълнително лаборатории, в сравнение с някой отвън Китай знае. Това от своя страна се включва в хипотезата за лабораторни злополуки по нов и притеснителен метод.

Почти неусетно изследване бе пуснато при започване на юли 2020 година от група китайски откриватели в Пекин, в това число няколко, свързани с Академията за военномедицинска просвета. Тези учени обявиха, че са основали нов модел за проучване на SARS-CoV-2 посредством основаване на мишки с човекоподобни белодробни характерности, като употребяват технологията за редактиране на гена CRISPR, като мишките получават белодробни кафези с човешкия ACE2 рецептор - клетъчния рецептор, който разрешава коронавируси да заразяват толкоз елементарно човешките бели дробове.

След съвещания с специалисти, някои американски чиновници започнаха да имат вяра, че тази лаборатория в Пекин евентуално организира опити с ковид върху мишки, снабдени с ACE2 рецептори, доста преди експлоадирането на ковид - проучвания, които те не бяха разкрили и продължиха да не признават. В изказването си от 15 януари Държавният департамент твърди, че макар че Институтът по вирусология на Ухан разкрива част от присъединяване си в проучвания, той не разкрива работата си по RaTG13 и " се е заел с класифицирани проучвания, в това число лабораторни опити с животни от името на китайската войска, от най-малко 2017 година " Това единствено по себе си не оказва помощ да се изясни по какъв начин поражда SARS-CoV-2, само че е ясно, че чиновниците имат вяра, че в китайските лаборатории се организират доста рискови проучвания на коронавируси, за които останалата част от света просто не е наясно.

" Това беше единствено надникване под завесата на цяла плеяда от действия, в това число лаборатории и военни лаборатории в Пекин и Ухан, които си играеха с коронавируси в мишки с ACE2 в небезопасни лаборатории ", разяснява висшият чиновник на администрацията. " Надникваме в една активност, която не се схваща на Запад. "

Този модел на " замъгляване ", смесен с новите разкрития за това по какъв начин китайските лаборатории боравят с рискови коронавируси по способи, за които западните им сътрудници не знаят, накара някои американски чиновници да са все по-убедени, че китайските управляващи манипулират научната информация, с цел да дава отговор на тяхната тероия, само че има толкоз дребна бистрота, че е невероятно държавното управление на Съединени американски щати да го потвърди, по един или различен метод. " Ако е имало оръжие на закононарушението, ККП (Китайската комунистическа партия) го зарови дружно с всеки, който се осмели да приказва за това ", добави американски чиновник. " Вероятно в никакъв случай няма да успеем да го потвърдим, което беше и задачата на Пекин от самото начало. "

Още през 2017 година американските дипломати, които посетиха лабораторията във Ухан, бяха планували тъкмо тези събития, само че никой в Съединени американски щати не ги послуша и нищо не беше направено. " Опитвахме се да предупредим, че тази лаборатория е сериозна заплаха. Трябва да призная, че си помислих, че това може да провокира нещо сходно на ТОРС, още веднъж. Ако знаех, че ще се окаже най-голямата пандемия в човешката история, щях да вдихна доста повече олелия по този въпрос. "
 СЗО: Не установихме произхода на COVID-19, евентуално не е тръгнал от Ухан или лаборатория Обновена
СЗО: Не установихме произхода на COVID-19, евентуално не е тръгнал от Ухан или лаборатория

Вероятно вирусът се е трансферирал от животни, само че досега не е открит източникът
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР