На 15 септември, вторник, Република България (с кредитен рейтинг Baa2

...
На 15 септември, вторник, Република България (с кредитен рейтинг Baa2
Коментари Харесай

България изтегли два нови заема за общо 2.25 млрд. евро


На 15 септември, вторник, Република България (с кредитен рейтинг Baa2 по Moody’s /BBB по Standard & Poor’s /BBB по Fitch), сполучливо пласира облигации, представляващи първокачествен, негарантиран заем във формат „ Regulation S “, в два транша от по 1,25 милиарда евро и срочности от 10 и 30 години. Постигнатите параметри на двата транша са следните: за 10-годишната облигация – междинна цена 99,863 за 100 евро номинал, лихвен ваучър в размер на  0,375% и спред по отношение на осреднен лихвен суап (MS) от 60 б.т.  (доходност: 0.389%) за 10-годишната емисия, и междинна цена от 97,566 за 100 евро номинал, лихвен ваучър в размер на 1,375% и спред по отношение на суапа от 145  б.т. (доходност: 1,476%).

Ролята на водещи мениджъри беше поверена на капиталовите банки BNP Paribas, Citi, JP Morgan and UniCredit.

Възползвайки се от удобните настоящи пазарни условия и оскъдните благоприятни условия за вложение в границите на рисковия сегмент, към който принадлежи страната, България се завърна на интернационалните финансови пазари след повече от 4 години неявяване след последната емисия през март 2016 година

Мандатът беше обявен в понеделник, 14 септември, в границите на Глобален инвеститорски конферентен диалог и самостоятелни диалози с обособени вложители в границите на същия ден. В резултат на получената мощна инвеститорска поддръжка и с помощта на позитивното начало на процедурата през първия ден, Министерството на финансите реши да премине към стадия на оповестяване на в началото образуване на цената (Initial Pricing Thoughts (IPTs)) във вторник, 15 септември. Съответните равнища бяха избрани на MS+95 б.т. за 10 година и MS+175-180 б.т. за 30 година облигация.

Началото на процеса по издаване на облигациите незабавно притегли интереса на вложителите – регистърът на поръчките набъбна постъпателно, достигайки 7,2 милиарда евро в края на първия стадий към 11:58 UKT / 13:58 EEST. Поръчки с огромна стойност способстваха за стесняване на спредовете с 20 б.т., спрямо началото на процедурата за 10 година срочност и  15-20 б.т. за 30 година бумаги. Разумното инспектиране на цената и следеното солидно нарастване на търсенето подтикна вложителите да продължат с регистрирането на нови поръчки за двата транша по време на отварянето на пазара в Съединени американски щати. Последващ напор от поръчки добави към 3 милиарда евро нов размер към регистъра на облигацията, което разреши на Министерството на финансите да  разгласи второ понижение на спредовете от 15 б.т. (MS+60 б.т. за по-късата емисия и MS+145 б.т. за по-дългата). На този стадий бе избран и ориентировъчният размер на новата емисия в границите на 2,0-2,5 милиарда евро. Сделката бе стартирана в 15:15 UKT / 17:15 EEST с идентичен размер  на двата транша – всеки от по 1,25 милиарда евро. На следващ стадий, в 19:25 UKT / 21:25 EEST, бе избрана и цената на емисията. Регистрираното понижение от 30/35 б.т. от първичните равнища е показателно за мощния интерес към българския върховен дълг.

Окончателният размер на регистъра на поръчките доближи 3,7 милиарда евро при подадени 254 поръчки за 10 г., и 3,6 милиарда при подадени 236 поръчки за 30 година транш. Интерес към емисията демонстрираха вложители от цяла Европа, като доминираха фонд мениджъри и банки.

Трансакцията означи няколко значими момента. Това е втората най-голяма договорка по разпространение на дълг за Правителството, като 10-годишната облигация реализира най-ниския ваучър, респективно рентабилност и спред. Следва също да се означи, че 30-годишният транш е емисията с най-големия матуритет, който България е емитирала. Тази емисия добави суверенната дългова крива на доходността на България и усили ликвидността на българския дълг.

Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР