На 15 септември се навършиха пет години, откакто в най-младото

...
На 15 септември се навършиха пет години, откакто в най-младото
Коментари Харесай

ОУ Александър Георгиев-Коджакафалията ще има иновативен STEM център за космически изследвания

На 15 септември се навършиха пет години, откогато в най-младото главно учебно заведение в България – ОУ " Александър Георгиев-Коджакафалията “ – удари първият звънец.

По случай дребния си празник педагогическият колектив и учениците ще открият новаторския STEM център за галактически проучвания на 23 септември, от 11:30 часа, в наличието на комисаря на Европейски Съюз по нововъведенията, научните проучвания, културата, образованието и младежта – госпожа Мария Габриел, както и в наличието на кмета. На събитието децата ще показват своите досегашни планове в региона на STEM (наука, технологии, инженеринг и математика), с които завоюваха редица национални и интернационалните състезания.

Създаването на учебния център е осъществено по национална стратегия " Изграждане на учебна STEM среда “. Иновативното пространство дава опция за пробна и практическа работа в региона на естествените науки, роботиката и програмирането, обединени под шапката на новия предмет Космически проучвания, който екипът на учебното заведение създава в съдействие с английския клон на Европейското бюро за галактически просветителни запаси (ESERO) и с подготвителния лагер на NASA в Измир, Турция, в който през лятото участваха учениците от шести клас.

От своя страна еврокомисар Габриел ще показа пред възпитаниците на новаторското учебно заведение новия план " Зелени пирати “, отдаден на опазването на околната среда от замърсяване с микропластмаса. Проектът е част от самодейността " Хоризонт “ на Европейския съюз и се координира от Аерокосмически център на Федерална република Германия. От българска страна вземат участие специалисти от БСУ, проф. доктор Севдалина Турманова – експерт по полимери от университета " Проф. доктор Асен Златаров “ и началник на районното посланичество на Българска академия на науките в Бургас, Институтът по океанология към Българска академия на науките, както и възпитаници от ПГРЕ " Г. С. Раковски “ и ОУ " Александър Георгиев-Коджакафалията “.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР